Με τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, αλλά και με ιδιαίτερη λαμπρότητα, θα εορταστεί φέτος η 200ή επέτειος από την Επανάσταση του 1821, με επιστέγασμα την στρατιωτική παρέλαση.

Αυτό ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Όπως έκανε γνωστό, έχουν προσκληθεί και αναμένεται να έρθουν στις 24 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και o Πρωθυπουργός της Ρωσίας Mikhail Mishustin – με τους οποίους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις – καθώς και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, διάδοχος του Βρετανικού θρόνου, Κάρολος.

«Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που προκαλεί η έκρηξη της πανδημίας  στη Γαλλία, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron δεν θα μπορέσει να παραστεί και τη φίλη χώρα θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Άμυνας Florence Parly», είπε η κυρία Πελώνη.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, 24ης Μαρτίου, στο ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα γίνει ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των προσκεκλημένων ηγετών με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρατεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο δείπνο στους υψηλούς προσκεκλημένους.

Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία  περιορισμένου αριθμού  μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του  Άγνωστου Στρατιώτη και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση  στην οποία θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα  των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες.

Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών αεροσκαφών και μαχητικών της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert θα πετάξουν πάνω από την Αττική 4 Rafale, 4 αμερικανικά F-16, αλλά και δύο αεροσκάφη ανεφοδιασμού: ένα αμερικανικό κι ένα βρετανικό, το Voyager. Φυσικά τα αεροσκάφη των συμμαχικών χωρών θα πλαισιώνονται από ελληνικά μαχητικά F-16 και Mirage, καθώς και ελικόπτερα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έχει μεταδώσει το OnAlert, ότι δηλαδή η παρέλαση θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό – όπως και κάθε πολίτης – θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την ΕΡΤ. Η μετάδοση θα εμπλουτίζεται με πλάνα από τη σύγχρονη πόλη και τα ιστορικά της μνημεία και όλα μαζί θα εκπέμπουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που πορεύεται με εθνική αυτοπεποίθηση και ισχυρές συμμαχίες. Μιας χώρας ελκυστικής και εξωστρεφούς, που είναι περήφανη για την Ιστορία της και χτίζει το μέλλον με αισιοδοξία», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Πελώνη.

Πηγή: onalert.gr