Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχωρεί αυτή την στιγμή στην 86η ΔΕΘ, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων για την τουρκική προκλητικότητα και επιθετική στάση, καθώς επίσης και για την συμπεριφορά και ρητορική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι:

«Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Καταλαβαίνω γιατί πριν από μία εκλογική αναμέτρηση τα κόμματα της Τουρκίας επικεντρώνονται στον εθνικισμό. Δεν θα την ακολουθήσουμε σε ένα μπαράζ θερμών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο. Αλλά θα δίνουμε πάντα σαφείς απαντήσεις στην απόλυτη διαστρέβλωση, καθώς η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως αυτή που προκαλεί την ένταση. Δεν είμαι αυτός που είπε “Ερντογάν γιόκ” ως προς την επικοινωνία μεταξύ δύο αρχηγών κρατών. Τα έχω ακούσει ξανά στο παρελθόν. Εκτιμώ ότι θα συναντηθούμε και πάλι. Θα υπάρχουν ευκαιρίες. Ακόμα και στο φορουμ της Πράγας, θα ήμουν ανοιχτός».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία δήλωσε πως: «Είμαστε με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, για να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών σταθμών στην Ελλάδα το 2016. Είμαστε σε εγρήγορση για να αποτρέψουμε εξωτερικές παρεμβάσεις στις εκλογές. Μπορεί ο κ. Ερντογάν να θέλει άλλο πρωθυπουργό, αλλά θα του πω ότι αυτό το επιλέγει μόνο ένας: ο ελληνικός λαός»

Για το ενδεχόμενο να ζητήσει η Αθήνα κυρώσεις στην Τουρκία από το NATO, λόγω της αντι-συμμαχικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι: «Η Τουρκία είναι η μοναδική που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Υιοθετεί μία ρητορική νεοαυτοκρατορική, η οποία σήμερα φαντάζει τελείως ξένη προς τις αρχές και τις αξίες του ΝΑΤΟ. Υπάρχει σταδιακή αλλαγή αντιμετώπισης της Τουρκίας. Δεχόμαστε κατηγορίες ότι κάνουμε λόμπι για να μην πουληθούν αμερικανικά F-16… Η Ελλάδα δεν πρόκειται να απεμπολίσει τη δύναμη των Συμμάχων της. Είναι χρέος μου να ασφαλίσω τη χώρα με αποτρεπτικούς μηχανισμούς. Η στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία είναι αδιέξοδη».

Ανταπόκριση: Σερέτη Κατερίνα / Φωτογραφία Intime News

Πηγή: onalert.gr