Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ προχώρησε σε νέες δηλώσεις αναφορικά με τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει το νέο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ» στην περιοχή της Μεσογείου, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι στις 9 Αυγούστου θα διεξαχθεί ειδική τελετή παρουσία Ερντογάν για τον απόπλου από το λιμάνι της Μερσίνης.

Ο Ντονμέζ, μιλώντας για την ενεργειακή επάρκεια της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα για τα αποθέματα φυσικού αερίου τον χειμώνα, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κάποιου είδους πρόβλημα, εφόσον υπάρχει συνεννόηση και συμμόρφωση των προμηθευτών βάσει των υφισταμένων συμβάσεων.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι το νέο πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ» θα ξεκινήσει «τις πρώτες του δραστηριότητες στη Μεσόγειο και εκτός απροόπτου θα αναχωρήσει από το λιμάνι της Μερσίνης στις 9 Αυγούστου σε ειδική εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν «θα ανακοινώσει την ακριβή τοποθεσία στην οποία θα αναπτυχθεί το πλωτό γεωτρύπανο, η οποία θα είναι εντός της δικαιοδοσίας μας».

Αυτή την στιγμή βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνης όσο διεξάγονται οι απαραίτητες μελέτες και προεργασίες, όπως έχουν αναφέρει τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι το νέο πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ», από τους γνωστούς Σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι έβδομης γενιάς, έχει μήκος 238 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα, μεικτό βάρος 68.000 τόνους, 200 άτομα πλήρωμα και μπορεί να πραγματοποιήσει γεώτρηση έως και τα 12.200 μέτρα, ενώ έχει υποστεί και «εξωτερική αλλαγή» με νέα βαφή στα τουρκικά χρώματα.

Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr