Καθελκύστηκε χθες 2 Οκτωβρίου η πρώτη τουρκικής κατασκευής κορβέτα κλάσης ADA για το Πολεμικό Ναυτικό της Ουκρανίας (F211) σε μια τελετή που διοργανώθηκε από τις τουρκικές αρχές παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, με τιμώμενο πρόσωπο την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα.

Σε ανάρτηση που έκανε η ίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι η νέα κορβέτα που ονομάστηκε «Hetman Ivan Mazepa» (ενός Αταμάνου των Κοζάκων της Ζαπορίζια στις αρχές του 17ου αιώνα) «θα υπηρετεί την Ουκρανία αλλά θα έχει ταυτόχρονα τουρκική καρδιά». Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας έστειλε «μήνυμα» προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι η νέα ουκρανική κορβέτα, η Μαύρη Θάλασσα και η Θάλασσα του Αζόφ θα είναι ασφαλής, ενώ η μελλοντική ναυτική βάση του πλοίου θα είναι η «ουκρανικού Σεβαστούπολη», η οποία είναι στην Κριμαία και ελέγχεται από τους Ρώσους.

Το πρόγραμμα ναυπήγησης και η ρωσική εισβολή

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Τουρκίας και Ουκρανίας αφορά συνολικά δύο κορβέτες και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η ναυπήγηση της κορβέτας αυτής αλλά και η κατασκευή της δεύτερης θα ολοκληρωθούν από τα ουκρανικά ναυπηγεία, με την βοήθεια τουρκικών εταιρειών. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία περιπλέκει την κατάσταση και ίσως αναγκάσει τις δύο πλευρές να αναθεωρήσουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ναυπήγησης των πλοίων.

Η κορβέτα κλάσης ADA είναι μια κατηγορία κύριων μονάδων επιφανείας που ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο και αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του προγράμματος «εθνικού πλοίου – MILGEM», το οποίο ακόμα αφορά και την κατασκευή φρεγατών πολλαπλών ρόλων που θα είναι ικανές να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα αποστολών όπως αναγνώριση, επιτήρηση, έγκαιρη προειδοποίηση, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αμφίβιες επιχειρήσεις, περιπολίες ανοικτής θάλασσας, ενώ όσον αφορά την Ουκρανία, το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας θέλει να χρησιμοποιήσει τις δύο κορβέτες τόσο στην Μαύρη όσο και στην Αζοφική Θάλασσα απέναντι στις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις.

Τα χαρακτηριστικά των κορβετών ADA

Η κορβέτα τέτοιας κλάσης τροφοδοτείται από ένα σύστημα πρόωσης Combined diesel and gas (CODAG) που περιλαμβάνει 1 αεριοστρόβιλο και 2 κινητήρες ντίζελ, με τελική ταχύτητα 30 κόμβων και μέγιστη εμβέλεια πλεύσης 3.500 ναυτικά μίλια με 15 κόμβους. Έχει πλήρωμα 93 ατόμων, μήκος 99,56 μέτρα,και εκτόπισμα 2.400 τόνων και μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου S-70 Seahawk, ενώ σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό της, διαθέτει:

 • δικτυοκεντρικό σύστημα διαχείρισης μάχης τύπου GENESIS, που αναπτύχθηκε από την HAVELSAN,
 • Electronic Chart Precise Integrated Navigation System (ECPINS),
 • Integrated Platform Management System (IPMS),
 • ραντάρ αναζήτησης τύπου SMART-S Mk2, της ASELSAN
 • ραντάρ ελέγχου πυρός

Ο οπλισμός περιλαμβάνει:

 • πυροβόλο Oto Melara Super Rapid 76 χιλιοστών
 • 2 τηλεχειριζόμενους οπλικά συστήματα τύπου Aselsan STAM με βαρύ πολυβόλο 12,7 χιλιοστών,
 • οκτώ αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon ή ATMACA,
 • ένα σύστημα εγγύς αεράμυνας RIM-116 Rolling Airframe
 • σύστημα εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-εδάφους και
 • δύο διπλούς τορπιλοσωλήνες  των 324 χιλιοστών για τορπίλες τύπου Mk. 46

Πηγή: onalert.gr