Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν θα σταματήσει να απαντά στην αναθεωρητική επεκτατική πολιτική της συντονισμένα με τους συμμάχους και εταίρους της, έστειλε από το βήμα της βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και τόνισε ότι η Ελλάδα θα απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και δεν θα διολισθήσει στο πεδίο του παραλογισμού και της επιθετικότητας της.

Μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ως μεγάλη πρόκληση τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ είναι ένα βαθύτατο ηθικό και λαϊκό κόμμα που πολλές φορές συγκρούστηκε με οικονομικές ελίτ στην ιστορία της παράταξης.

«Απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις το ΥΠΕΞ ανταποκρίνεται με συγκεκριμένες δράσεις και έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα ξεπερνώντας το σύνδρομο της φοβικής και περίκλειστης περιχαράκωσης της χώρας», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας μίλησε για συγκεκριμένη, συγκροτημένη νεωτερική εξωτερική πολιτική, που όπως είπε, ενισχύσει τη γεωπολιτική θέση της χώρας, στη βάσει του διεθνές δίκαιου για το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα όλων των κρατών για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. «Με τις σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που υπογράφηκαν έχε ενισχυθεί το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας. Και η Τουρκία ενοχλείται από αυτό. Δεν θα έπρεπε όμως. Αντίθετα θα έπρεπε να επιδιώξει την αποκλιμάκωση με διάλογο επί της διαφοράς μας και με συγκεκριμένη βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, χωρίς απειλές πολέμου, πυραύλων ή νυχτεριών αφίξεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Η Τουρκία δημιουργεί εχθρούς από το Αιγαίο μέχρι τον Ατλαντικό»

«Αντί να κάνει αυτό η Τουρκία, κατασκευάζει εχθρούς από το Αιγαίο μέχρι τον Ατλαντικό δημιουργεί όξυνση προωθώντας πρωτοφανή σχέδια αναθεωρητισμού και επεκτατισμού και παραβιάζοντας κάθε μέρα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας». «Είναι ιστορική η διεύρυνση του τουρκικού αναθεωρητισμού και των τουρκικών διεκδικήσεων της Τουρκίας, από το 1973 μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Δένδιας και κατέθεσε στη βουλή 16 χάρτες, που απεικονίζουν με αδιάψευστο τρόπο τις τουρκικές, παράνομες και μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις της Τουρκίας.

«Δεν θα σταματήσουμε συντονισμένα με τους εταίρους και συμμάχους μας να απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις», είπε, και έδωσε έμφαση στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Γαλλία και την Αίγυπτο που όπως είπε αναγνωρίζουν το αυτονόητο της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδος.

«Στις προκλήσεις της Τουρκίας εμείς απαντάμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και δεν θα διολισθήσουμε στο πεδίο του παραλογισμού και της επιθετικότητας της. Τα δόγματα του 19ου αιώνα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Και είμαι βέβαιος ότι και ο τουρκικός λαός θέλει σταθερότητα, θέλει μια Τουρκία που θα σέβεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα συνεργαστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αυτή την Τουρκία αναζητά και η Ελλάδα, της καλής γειτονίας με όλους για την σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής», επεσήμανε.

Πηγή: thracenews.gr