Σε εξέλιξη βρίσκεται η ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «Αγαπήνωρ 2022» με τη συμμετοχή πλωτών, πτητικών και χερσαίων δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Η άσκηση, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώνεται στις 2 Ιουνίου, εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ.

Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, σκοπός της άσκησης Αγαπήνωρ 2022 είναι συνεκπαίδευση των Επιτελείων και δυνάμεων των δύο χωρών, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας και της ετοιμότητάς τους και η αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας μακροχρόνιας στρατιωτικής συνεργασίας. Η άσκηση, η οποία βασίζεται σε υποθετικό σενάριο, αποτελεί περαιτέρω εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, συμβάλλοντας στην ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα.

Στο πλαίσιο της άσκησης, τη Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022, διεξήχθη, παράλληλα με άλλες δραστηριότητες, διακλαδική άσκηση διπλής ενεργείας, στην οποία συμμετείχαν τμήματα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (ΙΕΔ).

Η άσκηση εξέτασε το σενάριο επιθετικής ενέργειας για εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων τα οποία δημιούργησαν τμήματα καταδρομών των ΙΕΔ και της Διοίκησης Καταδρομών της ΕΦ. Την επιθετική ενέργεια εκτέλεσε η ΧΧ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία συγκροτημένη σε Τακτικά Συγκροτήματα Επιλαρχίας με μικτά πληρώματα, υποστηριζόμενη από ελικόπτερα Apache της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερα Mi-35 της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ.

Η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο

Την άσκηση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χρυσηλίου, ο Υπαρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Herzi Halevi και ο Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Tamir Yadaie, παρουσία της Ιεραρχίας του ΓΕΕΦ και υψηλόβαθμων αξιωματικών των ΙΕΔ.

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, υποδέχθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αντιστράτηγο Avi Kohavi, ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο για να παρακολουθήσει σενάρια της άσκησης. Σήμερα, Τρίτη 31 Μαίου 2022, οι δύο Αρχηγοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν την εξέλιξη της άσκησης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματά της. Επιπλέον, συζήτησαν τις επιμέρους πτυχές της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Την Κύπρο επισκέφθηκε σήμερα και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Benjamin Gantz, ο οποίος παρακολούθησε μέρος της στρατιωτικής άσκησης «Αγαπήνωρ 2022».

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια κατάφερε να μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ένα δίκτυο μηχανισμών διμερών-τριμερών και άλλων πολυμερών συνεργασιών, οι οποίες εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς δικαίου.

Δείτε τα πλάνα από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και της φωτογραφίες:

Αγαπήνωρ 2022

Αγαπήνωρ 2022 Αγαπήνωρ 2022 Αγαπήνωρ 2022 Αγαπήνωρ 2022 Αγαπήνωρ 2022 Αγαπήνωρ 2022 Αγαπήνωρ 2022

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς Κύπρου

Πηγή: thracenews.gr