Η Ανώτατη θρησκευτική Επιτροπή της Τουρκίας έδωσε οδηγίες να εξαφανιστεί κάθε τι χριστιανικό από την Αγιά Σοφιά για να αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί.

Με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζονται στην Κωνσταντινούπολη οι αρχές για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ήδη η Ανώτατη Θρησκευτική Επιτροπή της Τουρκίας εξέδωσε οδηγίες για το τι θα γίνει με τις αγιογραφίες και πως θα είναι προσβάσιμο το τζαμί σε ώρες εκτός προσευχής.

Η Ανώτατη Θρησκευτική Επιτροπή (Diyanet) ζητεί οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα».

Αναφέρει ακόμα ότι «Δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Τουρκίας Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε πως από τις 24 Ιουλίου, οπότε θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, η Αγία Σοφία θα είναι ένα κανονικό τζαμί όπου θα προσεύχονται οι πιστοί 5 φορές την ημέρα όπως συμβαίνει σε όλα τα τζαμιά.

Η Αγία Σοφία έχει κλείσει ως μουσείο, καθώς σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Ερντογάν ήδη μετατράπηκε σε τζαμί. Έχουν ξεκινήσει εργασίες για την προετοιμασία του εσωτερικού χώρου.

Πηγή: onalert.gr