Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε σε μια απρόσμενη δήλωση, κατά την διάρκεια συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αναφορικά με το πρόσφατο φαινόμενο με τις νάρκες που εντοπίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα τις τελευταίες ημέρες.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δεν δίστασε να πει ότι οι νάρκες αυτές μπορεί να έχουν αφεθεί στην περιοχή σκόπιμα, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα, αναφορικά με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ. Ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Ίσως αυτές οι νάρκες να έμειναν ως μέρος ενός σχεδίου εισόδου ναρκαλιευτικών του NATO στη Μαύρη Θάλασσα», όπως μετέδωσε και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χουριέτ».

Ο Ακάρ πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις της Συνθήκης του Μοντρέ και ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε πολεμικά πλοία να αναπτυχθούν στην Μαύρη Θάλασσα και δεν θα επιτρέψουν την θαλάσσια αυτή περιοχή να εμπλακεί στον πόλεμο. Επίσης, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, περίπου 400 νάρκες ρωσικής κατασκευής ενδεχομένως βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα: «Δεν γνωρίζουμε ποιος άφησε τις νάρκες. Είναι ρωσικής κατασκευής, αλλά είναι υπό διερεύνηση το ποια χώρα τις άφησε. Ήρθαμε επίσης σε επαφή με τις βουλγαρικές και ρουμανικές αρχές και παρακολουθούν επίσης την κατάσταση. Κάποιος θα μπορούσε να τις άφησε έτσι επίτηδες, το ερευνούμε».

Η Τουρκία απαγόρευσε τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου που συνδέουν το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα, εφαρμόζοντας άρθρα της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936 και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μόνο τα πολεμικά πλοία των χωρών που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να περάσουν, εάν επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr