Νέα τροπή παίρνει το ταξίδι που πραγματοποιεί την Πέμπτη 15 Απριλίου στην άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ενώ αρχικά ήταν γνωστό ότι ο κ. Δένδιας θα συναντούσε τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος και θα παρέθετε δείπνο προς τον Έλληνα ΥΠΕ, αργά το βράδυ έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών ότι υπάρχει αλλαγή στο πρόγραμμα.

Η αλλαγή αυτή αφορά στο γεγονός ότι ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός και από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

«Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, την Πέμπτη, 15 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.

Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί να λάβει χώρα στις 15.00 ώρα Ελλάδας».

Το γεγονός δίνει βαρύνουσα σημασία στην επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα.

Να σημειωθεί πάντως ότι αυτή πραγματοποιείται μόλις λίγες ώρες μετά το νέο ξέσπασμα του Τούρκου Προέδρου που είπε ότι η χώρα του έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε περιοχές που «προβλέπονται» από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ο Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά ότι: «Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων.

Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε διότι δεν διαθέτει τέτοια πλοία. Όμως η Ελλάδα δεν έχει και δικαιώματα στην περιοχή όπως έχουμε εμείς».

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Τουρκία έχει αποσύρει τα πλοία της για συντήρηση, ως πράξη καλής θελήσεως,  ωστόσο σε προκλητικό ύφος δήλωσε ότι «είπαμε και κάτι ακόμα, στην Κύπρο δεν θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματα της βόρειας Κύπρου. Αν χρειαστεί θα επέμβουμε. Τα πλοία μας αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να πλεύσουν. Αν χρειαστούν να γίνουν βήματα, θα τα κάνουν. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να ξέρουν πως πρέπει να σέβονται την Τουρκία».

Πηγή: thracenews.gr