Πήραν θάρρος στο Αιγαίο οι Τούρκοι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert, προχώρησαν σε μπαράζ παραβιάσεων, τόσο από μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16, όσο και από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, ναυτικής συνεργασίας.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021» και στο πλαίσιο αυτής, τα τουρκικά αεροσκάφη αποφάσισαν να ανεβάσουν τον δείκτη της προκλητικότητας, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, όπου θα συναντηθεί τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Από ότι φαίνεται, αυτά δεν απασχολούν την Άγκυρα, καθώς είναι ενδεικτικό ότι παραβιάσεις εθνικού εναερίου χώρου και παραβάσεις του ελληνικού FIR πραγματοποίησαν αρκετά και διάφορα μέσα, από μαχητικά αεροσκάφη μέχρι και επιθετικά ελικόπτερα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πηγές πληροφόρησης του OnAlert, η τουρκική προκλητικότητα στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιανατολικό Αιγαίο σημειώθηκε από 2 ζεύγη συνολικά τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, που πραγματοποίησαν 5 από τις 51 παραβιάσεις, ενώ οι υπόλοιπες 46 έγιναν από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235.

Ακόμα, σημειώθηκαν 19 παραβάσεις, ενώ στο μπαράζ μπροκλητικότητας συμμετείχαν ακόμα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης τύπου ATR-72 του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και πέντε επιθετικά ελικόπτερα. Τέλος δύο μαχητικά ήταν οπλισμένα, δίχως όμως να σημειωθεί εμπλοκή, ενώ όπως είθισται κατά τη διεθνή πάγια πρακτική, όλα τα ανωτέρω αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 28η ΜΑΪΟΥ 2021

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : 2 (2x2F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : 11 ( 4 CN-235, 2 ATR-72, 5 Ε/Π)

 ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 15

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 19

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : 51 ( 5 από τα μαχητικά)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : –

ΠΕΡΙΟΧΗ               : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Πηγή: thracenews.gr