Σε μια αινιγματική δήλωση προχώρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχόλιά του προς δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από τη σύνοδο κορυφής των G20 που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν φέρεται να είπε πως θα επανεξετάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με χώρες με τις οποίες «αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες», σημειώνοντας πως μετά τις τουρκικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, «θα κάνουμε μια νέα αρχή».

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πάντως, όπως και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σημειώνουν πως η συγκριμένη αναφορά έγινε για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Συρία και τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με μια ενδεχόμενη συνάντηση με το Σύρο ηγέτη, ο Ερντογάν απάντησε πως στην πολιτική δεν υπάρχει αιώνια δυσαρέσκεια ούτε αιώνιοι καβγάδες.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), περιμένει ότι τα ζητήματα γύρω από την αγορά εκ μέρους της Τουρκίας αμερικανικών μαχητικών F-16 θα επιλυθούν σύντομα.

Ίσως δεν είχε ενημερωθεί ακόμη για την κοινή επιστολή Αμερικανών βουλευτών περί των F-16…

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως το ζήτημα βρίσκεται «στα χέρια» του Αμερικανού προέδρου, όπως ισχυρίστηκε ότι του είπε ο ίδιος ο Μπάιντεν.

Κατά τα λοιπά, ο Ερντογάν είπε πως, μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Άγκυρα, «ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία δεν θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν το πυρηνικό όπλο».

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβα εκ μέρους του διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών μου αναφορικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, κανένα από τα δύο μέρη δεν θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό όπλο», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Ναρίσκιν είχαν συναντηθεί στην αρχή της εβδομάδας στην τουρκική πρωτεύουσα, όπως είχε επιβεβαιώσει η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Μπερνς είχε προειδοποιήσει με την ευκαιρία αυτή τον επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών για τις συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη προσφυγή στα πυρηνικά όπλα, που η Ρωσία έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος είχε διευκρινίσει σχετικά με τη συνάντηση αυτή πως «δεν επρόκειτο για οποιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεις» ούτε «για συζήτηση κάποιος διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία».

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με μερικές χώρες για να εισάγει ενέργεια την οποία στη συνέχεια θα εξάγει, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια χώρα.

Στα σχόλια του προς τους δημοσιογράφους, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Άγκυρα θα εργαστεί με τη Μόσχα για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού με τέσσερις τουρμπίνες στη βόρεια τουρκική επαρχία της Σινώπης.

Πηγή: onalert.gr