Το μήνυμα ότι η Τουρκία «δεν είναι απειλή, αλλά ασφαλής σύμμαχος», έστειλε στην Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης με το όνομα «Ελεύθερα Πυρά». Ωστόσο, πρόσθεσε με νόημα ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δε θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Τι είπε για τη συνάντηση με Παναγιωτόπουλο

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, την περασμένη εβδομάδα, στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Χουλουσί Ακάρ αποκάλυψε: «Σε αυτήν τη συνάντηση, του εκφράσαμε ανοιχτά τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Δηλώσαμε ότι για μια συνολική και μόνιμη λύση πρέπει να συναντιόμαστε, να συνομιλούμε και να διατηρούμε ανοιχτό το δίαυλο του διαλόγου. Δηλώσαμε ότι μια λύση σε αυτά τα προβλήματα μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα και τα ζητήματά μας μπορούν να λυθούν αν μιλάμε και συναντιόμαστε ως δύο γείτονες, δύο σύμμαχοι και έχουμε έναν ειλικρινή διάλογο, χωρίς να εμπλέκονται τρίτα μέρη σε αυτό το θέμα», ανέφερε.

Προειδοποίηση για Κύπρο

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο για εξοπλισμούς στην Κύπρο. «Λέμε ότι ο εξοπλισμός του νησιού από τους Ελληνοκύπριους θα αυξήσει την ένταση. Ως εγγυητές, εκπληρώνουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας. Πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία, η ισότητα και η τουρκική ύπαρξη», ήταν η προειδοποίησή του.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr