Μύδρους κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, αλλά και την Ελλάδας, εξαπολύει με δήλωσή του ο Χουλουσί Ακάρ.

Αφορμή οι αναφορές του Έλληνα υπουργού στο συνέδριο του Economist ότι η Τουρκία αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πως έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα για όλους.

Ο Ακάρ – απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Anadolu – επιχείρησε να εμφανίσει τον Έλληνα ομόλογό του σε «δυσαρμονία» με τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου δεν συμβαδίζουν με το καλό κλίμα που επικράτησε στην πρόσφατη συνομιλία Ερντογάν – Μητσοτάκη.

«Καλούμε τον αξιότιμο συνάδελφό μου να σκεφτεί και να μιλήσει με λογικό, δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, μακριά από εγωισμούς και συναισθηματισμούς, στο πλαίσιο των συνθηκών μεταξύ των χωρών μας, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε ο Ακάρ. Υποστήριξε δε πως η Τουρκία είναι χώρα  που συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, όπως στη Μέση Ανατολή.

Ο Ακάρ επανέλαβε τη γνωστή ρητορική της Τουρκίας περί παραβίασης των διεθνών συνθηκών από την Ελλάδα με την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά, ενώ κατηγόρησε εκ νέου την χώρα μας πως ωθεί παράνομα μετανάστες στο Αιγαίο προς την Τουρκία «με απάνθρωπες πρακτικές που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας χαρακτήρισε και πάλι «μάταια» τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας – λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Η Ελλάδα έχει πάθος με τους εξοπλισμούς» – και ισχυρίστηκε πως αυτός που θα υποφέρει θα είναι ο ελληνικός λαός.

Κατηγόρησε δε την Αθήνα πως επιχειρεί να μετατρέψει τις διμερείς διαφορές με την Άγκυρα σε προβλήματα της Τουρκίας με τρίτα μέρη, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ, κάτι που χαρακτήρισε «παράνομο» και «ανήθικο».

«Μια θετική ατζέντα δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Εάν θέλετε να συνεχιστεί η θετική ατμόσφαιρα, πρέπει να αποφύγετε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα του τουρκικού και του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα αντιτίθεται σε οτιδήποτε θα έχει το παραμικρό όφελος για εμάς με δικαιολογίες. Από την άλλη πλευρά εμείς, αντιπαραθέτουμε πεισματικά το Διεθνές Δίκαιο… Για την ειρήνη και τη σταθερότητα, ο σωστός τρόπος για τους Έλληνες γείτονές μας είναι να εγκαταλείψουν τον επεκτατισμό τους», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ για να καταήξει:

«Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι, αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Πηγή: thracenews.gr