Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας προκαλεί ξανά αντιδράσεις με τις νέες δηλώσεις του για το Κυπριακό, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει την ίδια αντίληψη για την Κύπρο όπως είχε και το 1974, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για εθνική υπόθεση και πως ο τουρκικός στρατός πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου.

Ο Ακάρ δεν παρέλειψε για ακόμα μια φορά να επιρρίψει ευθύνες σε Αθήνα και Λευκωσία για την στάση τους στο Κυπριακό, ενώ επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από «στρατηγική τύφλωση» ως προς την προσέγγιση της στο ζήτημα αυτό.

Το 1974 και ο τουρκικός στρατός

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος Υπουργός, αναφέροντας ότι η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση για την Τουρκία, είπε ότι “εμείς, ως Τουρκία, έχουμε την ίδια άποψη που είχαμε και το 1974, την ίδια αντίληψη. Όλοι να το γνωρίζουν αυτό”.

“Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους τους συνομιλητές μας ότι είναι απαράδεκτο να παρεξηγείται η παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο πλαίσιο της συμφωνίας εγγυήσεων και πως αυτή η παρουσία πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι οι διαστρεβλωμένες δηλώσεις και ενέργειες οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, δεν ωφελούν ούτε την ε/κ πλευρά, ούτε τους Έλληνες”, ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Η «αδιάλλακτη στάση» Αθήνας – Λευκωσίας

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι οι Ε/κ πρέπει να εγκαταλείψουν την «αδιάλλακτη στάση» τους το συντομότερο δυνατόν και να αποδεχτούν την τουρκική παρουσία εκεί. “Πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι κυρίαρχα και ισότιμα στοιχεία. Από αυτή την άποψη ελπίζουμε ότι η στρατηγική τύφλωση της ΕΕ θα τερματιστεί. Δυστυχώς εκεί βλέπουν τις εξελίξεις μονόπλευρα. Τις βλέπουν με την ε/κ ματιά. Αυτό σίγουρα δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις πραγματικότητες”, υποστήριξε ο Ακάρ.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι “πλέον όλοι πρέπει να δουν ότι η μόνη λύση στο νησί είναι η λύση των δύο κρατών”, υποστηρίζοντας ότι “έχει σημασία να γίνει αυτό το συντομότερο δυνατό”. Ανέφερε ότι οι τρίτοι πρέπει να είναι αντικειμενικοί απέναντι σε αυτό το ζήτημα.

“Οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας πρέπει να εξετάσουν τις εξελίξεις και τα προβλήματα στο πλαίσιο της λογικής και της σύνεσης. Θα πρέπει να εξετάσουν τα θέματα αντικειμενικά, χωρίς συναισθηματισμούς και προκαταλήψεις. Η ΕΕ αναμένουμε να συμβάλει στη λύση του ζητήματος με ένα ρόλο διαμεσολαβητή χωρίς να είναι μονομερής”.

«Η Ελλάδα παραπλανά αρνητικά την ΕΕ και τη διεθνή γνώμη»

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, δια του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, επιθυμούμε την ειρηνική οδό”.

Υποστήριξε ότι παρά τη θετική προσέγγιση της Τουρκίας, η Ελλάδα “με τις προκλητικές ενέργειες, ανεύθυνες δηλώσεις, απειλητική γλώσσα της και παρόμοιες προσεγγίσεις της, χαλάει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή”.

“Τους λέμε συνεχώς ότι πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις και ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και επηρεάζουν αρνητικά τη σταθερότητα. Γνωρίζουμε ότι ο κύριος σκοπός αυτών των ενεργειών της γείτονός μας είναι να επηρεάσει και να παραπλανήσει αρνητικά την ΕΕ και τη διεθνή κοινή γνώμη. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και συνεχίζουμε να τα λαμβάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε αυτό”, ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ – Offsite / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: thracenews.gr