Ίδια ρητορική, ίδιες απειλές, ίδιες δικαιολογίες, ίδια διαστρέβλωση των γεγονότων, αλλά σε διαφορετική «συσκευασία» από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, με ευθείες παραπομπές στην Μικρασιατική καταστροφή.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του kathimerini.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ακάρ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Hürriyet, από το γραφείο, όπου ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε δώσει (σαν σήμερα το 1922) την εντολή επίθεσης κατά των ελληνικών δυνάμεων, σε μια περίοδο που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Και φυσικά ο Ακάρ εκμεταλλεύθηκε το γεγονός στο έπακρο: «Αυτό το αρχηγείο δεν τα λέει όλα; Αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη μεγάλη νίκη, λέμε με σαφή τρόπο και ξεκάθαρα στην Ελλάδα ότι, είδατε πόσο επώδυνο ήταν το τίμημα της περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μάθετε από την ιστορία και να αποφύγετε νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Ακάρ επιχείρησε να «φουσκώσει» κατά το δοκούν αυτό που η Τουρκία ονόμασε «παρενόχληση» των Τουρκικών μαχητικών κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟϊκής άσκησης, που όμως επί της ουσίας αποτελούσε παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας.

«Στις 2 Ιουλίου ήρθε αίτημα από τους Αμερικανούς για να πραγματοποιήσουν άσκηση του ΝΑΤΟ. Και ήθελαν τα μαχητικά μας να προστατεύουν τα αεροσκάφη τους. Τα αιτήματά τους ήταν: 4 F-16, και 1 αεροσκάφος τάνκερ… Είπαμε «ΟΚ» και ξεκίνησαν οι πτήσεις. Και αυτές οι πτήσεις αναφέρθηκαν σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Σκεφτείτε ενημερώθηκαν στις 2 Ιουλίου και η δραστηριότητα έγινε στις 22 Αυγούστου. Τότε ήταν που η Ελλάδα άλλαξε την καθορισμένη διαδρομή πτήσης της προς τα νησιά με “μη στρατιωτικό καθεστώς”», σημείωσε, προσθέτοντας:

«Θέλει να περάσει την πορεία πάνω από αυτά τα νησιά. Θέλει να φέρει το ΝΑΤΟ εδώ, δηλαδή θέλει να παραβιάσει τη Λωζάννη. Για αυτό, αλλάζουν διαδρομή την τελευταία στιγμή. Μετά έρχονται και κλειδώνουν με ραντάρ τα αεροπλάνα μας για 3 λεπτά ή 5 λεπτά. Όταν ρωτήθηκαν γιατί το κάνατε αυτό, απάντησε, “δεν μας ενημέρωσαν για αυτήν την πτήση”. Το αξιολογήσαμε ως “αγνώστου ταυτότητας αεροπλάνο”, λένε. Τι εννοείς, αγνώστων στοιχείων, όταν πρόκειται για άσκηση του ΝΑΤΟ, σωστά; Μη αναγνωρισμένο αεροσκάφος; Στις 24 Αυγούστου, είχαμε αεροπλάνα επιφορτισμένα με την εκπαίδευση του ΝΑΤΟ στο Nexus Ace. Ήρθαν εκεί και παρενοχλήθηκαν τα κλείδωσαν με τα ραντάρ για 5 λεπτά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι γνωστό ότι τα αεροπλάνα μας βρίσκονται σε αποστολή του ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί στο ΝΑΤΟ. Οι αποστολές πτήσεων δημοσιεύονται μήνες νωρίτερα, τηρούνται αρχεία, γράφονται άρθρα. Παρόλα αυτά, στις 22 Αυγούστου και στις 24 Αυγούστου παρενόχλησαν τα αεροσκάφη μας που εκτελούσαν υπηρεσία ΝΑΤΟ, και τα κλείδωσαν στα ραντάρ».

Κατά τα λοιπά, ο Ακάρ:

  • επανέλαβε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών: «Λέμε ότι έχετε 3 χιλιάδες νησιά, αλλά παρόλα αυτά έρχεστε κάτω από τη μύτη μας. Στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, διεκδικώντας 10 μίλια εναέριου χώρου παρά τα 6 μίλια χωρικών υδάτων. Είσαι ακριβώς κάτω από τη μύτη μας και λέτε πως εμείς είμαστε επεκτατικοί!»
  • «διεκδίκησε» μερίδιο από την «πίτα» του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ: «Στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας ούτε των Κυπρίων αδελφών μας και δεν επιτρέπουμε εδώ ένα τετελεσμένο γεγονός»
  • έδειξε και πάλι την ενόχληση της Τουρκίας για τους εξοπλισμούς στην Ελλάδα, δήθεν επειδή ενδιαφέρεται για το καλό των Ελλήνων: «Λέμε ότι ξεκίνησε ένα μάταιος κόπος εξοπλιστικών στην Ελλάδα. Τα χρήματα του ελληνικού λαού σπαταλούνται σε όπλα και εξοπλισμό που έχουν ολοκληρώσει την ημερομηνία λήξης. Μεταχειρισμένα αεροπλάνα, μεταχειρισμένα τανκς, μεταχειρισμένα πυροβόλα, ό,τι έχουν, η Γαλλία τα πουλάει στην Ελλάδα και βγάζει χρήματα. Δεν θα φτάσετε πουθενά με αυτό όμως. Αν επιχειρείτε με αυτόν τον τρόπο να υπερασπιστείτε την Ελλάδα, αυτό είναι υπερβολικό για άμυνα. Δεν χρειάζεσαι τόσα πολλά όπλα για να αμυνθείς. Αλλά αν αυτό είναι εναντίον της Τουρκίας είναι πολύ λίγο!».

Τέλος, μιλώντας σε άλλους δημοσιογράφους και παραπέμποντας σε πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, ο Ακάρ σημείωσε ότι η προσφυγική δομή Κούρδων στο Λαύριο είναι «καταφύγιο τρομοκρατών», κάτι το οποίο έχει διαψευστεί επανειλημμένα από την ελληνική πλευρά.

Πηγή: Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Πηγή: thracenews.gr