Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν «με τους πιο δυνατούς όρους» την αναφερόμενη από την Τουρκία δοκιμή των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, μετά από ένα βίντεο που άρχισε να κυκλοφορεί στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που φέρεται να δείχνει το ίχνος εκτόξευσης πυραύλων στην πόλη Σινώπη.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοιχτή στην αγορά συστημάτων Patriot των ΗΠΑ παρά την αγορά των ρωσικών S-400.

«Η απόκτηση του S-400 δεν ήταν προτίμηση αλλά αναγκαιότητα, δεν σημαίνει την αποξένωσή μας από το ΝΑΤΟ», είπε ο Ακάρ. «Εάν προκύψει τέτοια ανάγκη και εάν μας δοθούν εγγυήσεις σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας, την κοινή παραγωγή και το πρόγραμμα παράδοσης, μπορούμε να αγοράσουμε Patriot ή SAMP-T [Surface-to-Air Missile Platform]. Η Τουρκία συνεργάζεται με τους συμμάχους της για εναλλακτικές επιλογές και θα συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε δηλώσεις όπως «Είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε, αλλά το Κογκρέσο δεν επιτρέπει παραδόσεις»» , είπε ο Ακάρ, όπως μετέδωσε το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Δείτε ακόμη «Το πάτησε» η Τουρκία: Ξεκίνησε τις δοκιμές των S-400 (vid)

Η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν συμφωνία δανείου για την παράδοση συστημάτων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Το 2019, η Τουρκία έλαβε αρκετές συστοιχίες S-400 αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία επί του θέματος έχει επικριθεί έντονα από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ανέφεραν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια γύρω από την πιθανή ασυμβατότητα των S-400 με τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμη Ρωσικό δημοσίευμα-βόμβα: Απέτυχε το τεστ των τουρκικών S-400 !

Ως απάντηση στην υπογραφή της συμφωνίας από την Τουρκία και τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35 τον Ιούλιο του 2019, δεσμευόμενες μάλιστα να απομακρύνουν εντελώς τη χώρα από το έργο.

Πηγή: sputniknews.com

Πηγή: onalert.gr