«Άγνοια» δηλώνουν πηγές του ελληνικού υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βλέποντας «με έκπληξη» τουρκικά μέσα ενημέρωσης – που αναπαράγονται και από ελληνικά – να μεταδίδουν δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο Χουλουσί Ακάρ περί «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο και περί σχετικών συζητήσεων με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το TRTHaber, ο Ακάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και ερωτηθείς για την κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας εσχάτως, απάντησε: «Διεξάγουμε τις συνομιλίες μας ειλικρινά, ανοιχτά, ειλικρινά και με διαφάνεια».

Υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη και η τρίτη από τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών έγιναν στην Αθήνα, η δεύτερη στην Τουρκία, ο Ακάρ είπε ότι ήρθε η σειρά της Τουρκίας για την τέταρτη συνάντηση. Ο Τούρκος ΥΠΑΜ ανέφερε ακόμη πως αυτό το θέμα, της συνάντησης των δύο πλευρών στην Άγκυρα, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ήρθε στο προσκήνιο και στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο.

Οι δηλώσεις Ακάρ

«Είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και των πλούτων του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης αυτών, το είπαμε αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας και με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν οι συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας» είπε ο Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα πάντα με το TRTHaber.

Υπενθυμίζεται πως το ΥΠΕΘΑ είχε ανακοινώσει χθες, 16/3/2022, μετά τη σύντομη συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ, πως «κατά τη συνάντηση του ΥΕΘΑ με τον Τούρκο Υπουργό, υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας».

Πηγή: trthaber.com

Πηγή: thracenews.gr