Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ήδη έχει αρχίσει να «παράγει αποτελέσματα», έστω κι αν σε πρώτη φάση είναι ο… εκνευρισμός του Χουλουσί Ακάρ.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας – στο πλαίσιο ομιλίας του κατά την τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας – άστραψε και βρόντηξε επικεντρώνοντας την πολεμική του στη Γαλλία και τον Εμανουέλ Μακρόν – χωρίς να τον κατονομάσει.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του «Έθνους» στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Ακάρ ανέφερε: «Ορισμένες χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να αποκτήσουν ένα ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο πέρα από το μπόι τους και τη δύναμή τους. Αυτές οι δουλειές τούς υπερβαίνουν. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα φτάσουν πουθενά. Το ΝΑΤΟ είναι ένας αμυντικός οργανισμός. Ενώ υπάρχουν σύμμαχοι εδώ, οι συμμαχίες εντός της συμμαχίας θα διασπάσουν τόσο την αμυντική δύναμη της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ. Το βλέπουν αυτό. Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν δίνουν προσοχή σε αυτά εξαιτίας του εγωισμού τους ή των πολιτικών φιλοδοξιών των ηγετών τους, βλάπτουν τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την ΕΕ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι το Αιγαίο, η Κύπρος και η ανατολική Μεσόγειος παραμένουν στο μικροσκόπιο της Άγκυρας και προειδοποίησε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει κανένα τετελεσμένο.

«Κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο. Τασσόμαστε υπέρ της ειρήνης, του διαλόγου, της συζήτησης και των επαφών. Από την άλλη, είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και συνεχίζουμε να το λέμε. Είμαστε αποφασισμένοι, με ισχυρή βούληση και ικανοί για ο,τιδήποτε», είπε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε και στις επικρίσεις που έγιναν σχετικά με τη Navtex που εκδόθηκε για το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και της αναγνώρισης των ελληνικών αξιώσεων και του χάρτη της Σεβίλλης μέσα από αυτή.

«Δεν υπάρχει θέμα καμίας υποχώρησης στο θέμα των θαλάσσιων δικαιοδοσιών μας, των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας. Το πολεμικό μας ναυτικό βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας. Υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός και μία τέτοια κλίμακα υλοποίησης που κάποιοι ούτε καν ονειρεύονται. Και όμως, κάνουν κάποιες συζητήσεις και εκτιμήσεις χωρίς να έχουν δει, ακούσει, αντιληφθεί ή να γνωρίζουν τις κατάλληλες πληροφορίες. Αυτά επηρεάζουν αρνητικά το ηθικό και το κίνητρο του στρατού μας σε μια εποχή που το χρειάζονται περισσότερο. Η πολεμική μας αεροπορία βρίσκεται σε επαγρύπνηση μέρα νύχτα. Μιλάμε για έναν τέτοιο στρατό. Για ένα στρατό που υπηρετεί τη χώρα και το έθνος του. Μιλάμε για την ασφάλεια των συνόρων μας, τους πολίτες μας».

Αναφερόμενος στις συμφωνίες που συνήφθησαν με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με τη βόρεια Συρία, ο Χουλουσί Ακάρ έστειλε επίσης μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια.

«Ως Τουρκία, παίρνουμε στα σοβαρά όλα όσα μας ανατίθενται με τις συμφωνίες και τα εφαρμόζουμε προσεκτικά. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από αυτές. Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία τρομοκρατικού διαδρόμου με οποιονδήποτε τρόπο. Θάψαμε τους τρομοκράτες του PKK/YPG που προσπάθησαν να το κάνουν στους λάκκους που οι ίδιοι έσκαψαν».

Πηγή: ethnos.gr

Πηγή: onalert.gr