Η Τουρκία εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας με το σχεδιασμό, την κατασκευή αλλά και την δοκιμή νέων οπλικών συστημάτων, πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών και τεχνολογιών όπως οι μη επανδρωμένες πλατφόρμες μάχης, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Albatros της εταιρείας Aselsan.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία πραγματοποίησαν επιτυχημένες δοκιμές των μη επανδρωμένων σκαφών «καμικάζι» με την κωδική ονομασία «Albatros» σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά των ακτών της Μερσίνης, με την Προεδρία Αμυντικών Βιομηχανιών Τουρκίας (SSB) να δημοσιεύσει σχετικά πλάνα.

Όπως ανέφερε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του, τα μη επανδρωμένα σκάφη «καμικάζι» τύπου Albatros αναπτύχθηκαν σε σχηματισμό «αγέλης» και χτύπησαν θαλάσσια στόχο μήκους 22 μέτρων, υπό την καθοδήγηση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου TB2 Bayraktar που υπηρετεί με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Βάσει του σεναρίου της άσκησης – δοκιμής, το TB2 Bayraktar «εντόπισε» τον εχθρικό στόχο και στη συνέχεια μετέδωσε τις απαραίτητες πληροφορίες προς την «ομάδα» οκτώ συνολικά μη επανδρωμένων σκαφών τύπου Albatros τα οποία κατευθύνθηκαν προς τον στόχο, εξοπλισμένα με πυρομαχικά και βόμβες της Roketsan και πραγματοποίησαν επίθεση «καμικάζι» βυθίζοντας το πλοίο. Όπως τόνισαν οι τουρκικές αρχές, πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη κοινή άσκηση στην οποία συνεργάστηκαν και εκτέλεσαν μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

Φωτογραφία Aselsanουρκικ

Πηγή: onalert.gr