Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής συμμετέχει στην Σύνοδο Υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του NATO και όπως είχαμε αναφέρει στο OnAlert, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, μια εβδομάδα μετά την πρώτη τους επικοινωνία που έγινε τηλεφωνικά στις 7 Ιουνίου, με πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΕΘΑ.

Συγκεκριμένα, ο Αλκιβιάδης Στεφανής είχε αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή στον πρώην αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και στην συνέχεια είχαν τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, μετά το διορισμό του στη νέα εκλεγμένη κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και τα ελληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο, ο ίδιος «επέστρεψε στον παλιό του εαυτό», κάνοντας προκλητικές δηλώσεις τόσο από τα Κατεχόμενα όσο και κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Αζερμπαϊτζάν. Αρχικά, ο Ερντογάν είπε αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό του νησιού ότι «μοναδική προϋπόθεση για να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι να αναγνωριστεί επίσημα η ΤΔΒΚ».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από την ειρήνη στις θάλασσες μας. Αν δεν θέλουν ειρήνη, θα εφαρμόσουμε διαφορετικές πολιτικές. Δεν θέλουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Ας δώσει το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας θάλασσας». Ωστόσο δεν σταμάτησε, αφού χθες αναφέρθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Θα του πω κατάμουτρα: που το πάτε με τους εξοπλισμούς; Θα πούμε στον κύριο Πρωθυπουργό: που το πάτε με τους εξοπλισμούς; Η Αμερική σου δίνει συνέχεια όπλα. Στα δίνει δωρεάν ή τα αγοράζεις; Εμείς, θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και όχι να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία και αυτός ο Ερντογάν».

Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: thracenews.gr