Δεν προκαλεί απλά η Τουρκία, αλλά μετά τις… «εξηγήσεις» περί «τεχνικού λάθους», τώρα ζητάει, ουσιαστικά, τα ρέστα και υποστηρίζει επισήμως ότι φταίει η ελληνική πλευρά που δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης!

Ήταν μια (ακόμα) ακραία πρόκληση από την Τουρκία. Επί 20 λεπτά αναγκάστηκε το αεροπλάνο που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών από τη Βαγδάτη του Ιράκ στην Αθήνα γιατί οι τουρκικές αρχές, ενώ είχαν σχέδιο πτήσης και γνώριζαν πως επρόκειτο για πτήση VIP, όταν το κυβερνητικό Embraer έφτασε στα σύνορα με το Ιράκ, αρνήθηκαν να του επιτρέψουν την υπέρπτηση.

Η Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις από την Τουρκία, εκφράζοντας την πρόθεσή της για διάβημα διαμαρτυρίας και η πρώτη «απάντηση» ήταν πως επρόκειτο για… τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας. Μετά όμως, ήρθε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπό του, Χαμί Ακσόι, να ειρωνεύεται πως όλα έγιναν για το… καλό του Νίκου Δένδια και να κατηγορεί την ελληνική πλευρά πως δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσεις!

Διαβάστε επίσης: Τουρκικά «καψόνια»: Κράτησαν 20 λεπτά στον αέρα το αεροπλάνο του Δένδια

Κατά τον Χαμί Ακσόι, η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει άδεια υπέρπτησης για το ταξίδι του Νίκου Δένδια από το Ιράκ η οποία και της δόθηκε και όταν το πρώτο αεροπλάνο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών χάλασε, τότε κλήθηκε δεύτερο αεροσκάφος «στο οποίο επίσης επιτράπηκε να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό άδειας πτήσης».

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, «η είδηση πως ο υπουργός Δένδιας κρατήθηκε πριν μπει στον εναέριο χώρο μας δεν αντανακλά στην αλήθεια». Ο Χαμί Ακσόι υποστηρίζει ότι το αεροπλάνο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει αίτημα πτήσης και μάλιστα επικαλείται το Eurocontrol, λέγοντας πως δεν μεταδόθηκε από το σύστημα σχέδιο πτήσης για το αεροπλάνο του Νίκου Δένδια!

Πηγή: thracenews.gr