Αμετανόητος παρουσιάστηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια δηλώσεων που έκανε στο αμερικανικό δίκτυο CBS χθες Σάββατο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα θα αγοράσει περισσότερα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου S-400 από τη Ρωσία, ανεξάρτητα από την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO.

Ο ίδιος είπε ότι εξήγησε τα πάντα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ ακόμα επανέλαβε τον ισχυρισμό του, ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να στραφεί στην επιλογή των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας της Ρωσίας, αφού οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν τους πυραύλους Patriot, σε μια προσπάθεια να «αιτιολογήσει» την επιλογή του.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η χώρα του μπορεί να αγοράσει περισσότερους S-400, παρά τον κίνδυνο να επιβληθούν στην χώρα του νέες αμερικανικές κυρώσεις στο πλαίσιο της γνωστής νομοθεσίας CAATSA. «Στο μέλλον, κανείς δεν θα μπορεί να παρέμβει στο τι είδους αμυντικά συστήματα θα αποκτούμε ούτε από ποια χώρα και ούτε σε ποιο επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτό. Είμαστε οι μόνοι που παίρνουμε τέτοιες αποφάσεις» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δημοσιογράφος του CBS άπάντησε στον Τούρκο Πρόεδρο λέγοντας ότι «αυτό ακούγεται σαν ναι [ότι δηλαδή θα αγοράσουν και άλλους S-400]», με τον Ερντογάν να απαντάει: «Φυσικά, φυσικά, ναι». Άλλα θέματα που τέθηκαν στη συζήτηση ήταν η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα ήθελε να δει όλες αυτές τις δυνάμεις, που υποστηρίζουν τις δυνάμεις των Κούρδων, να εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ ακόμα απέρριψε τον χαρακτηρισμό που του είχε αποδώσει ο Μπάιντεν ως «αυταρχικό» λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνει αυτή η λέξη και ότι δεν καταλαβαίνει τι εννοούσε με αυτό ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Με πληροφορίες από: Ahval / CBS | Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: onalert.gr