Κατηγορηματικός ήταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα και τη συμπεριφορά που έχει επιδείξει η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις μονομερείς ενέργειες στα Κατεχόμενα αλλά και τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Ο κ.Αναστασιάδης μίλησε τόσο για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση που κράτησε η Τουρκία και το ψευδοκράτος στις πρόσφατες συζητήσεις και διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η θετική ατζέντα της Τουρκίας στην ΕΕ προϋποθέτει και θετική συμπεριφορά. Και θετική συμπεριφορά δεν είναι οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες για εποικισμό της Αμμοχώστου, δεν είναι η πρόταση που ετέθη στο τραπέζι και παραβιάζει κατάφωρα τα ψηφίσματα των ΗΕ και ανατρέπει τη βάση λύσης με την επιδίωξη εξεύρεσης λύσης στη βάση δύο κρατών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η τελωνειακή ένωση και τα Κατεχόμενα

Μετά την επίσκεψή του στο Μακάρειο Νοσοκομείο σήμερα και αναφερόμενος σε ζητήματα επικαιρότητας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο Κυπριακό τονίζοντας: «Θεωρώ αδιανόητο από δικής μου πλευράς να συναινέσω σε μια θετική ατζέντα που θα περιελάμβανε εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης, που θα περιλάμβανε τη μη θεώρηση βίζας σε Τούρκους υπηκόους ή και τα όσα άλλα διεκδικεί η Τουρκία».

Ερωτηθείς για το θέμα του ανοίγματος οδοφραγμάτων, μετά το κλείσιμο τους λόγω πανδημίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «από δικής μας πλευράς έχουν δοθεί τα στοιχεία που θα επέτρεπε για να προχωρήσουμε. Από τουρκικής πλευράς φαίνεται ότι υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ των ηγετών της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Συνεπώς, εμείς επιδεικνύουμε για άλλη μια φορά την καλή μας θέληση, με βάση πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στην άλλη πλευρά εναπόκειται, επιτέλους, να ανταποκριθεί στη δική μας επίδειξη καλής θέλησης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr