Η βεβαιότητα του κυνηγού που ειδοποίησε τις αρχές στο Ζαγόρι, ανατράπηκε. Και από εκεί που όλοι πίστευαν πως βρήκαν τα συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροπλάνου που χάθηκε την περασμένη Κυριακή, τώρα οι έρευνες αρχίζουν από το μηδέν!

Ήταν περίπου 08:00 το πρωί της Τετάρτης (03.02.2021) όταν γινόταν γνωστό ότι κυνηγός στην περιοχή κοντά στο Ζαγόρι είχε ειδοποιήσει τις αρχές για τον εντοπισμό των συντριμμιών του εκπαιδευτικού αεροπλάνου που αναζητείται από την περασμένη Κυριακή.

Το σημείο που είχε υποδείξει ο κυνηγός ήταν κοντά στο χωριό Δίκορφο, μακριά από τον αρχικό τόπο των ερευνών.

Όσο περνούσαν οι ώρες, όμως, τα πράγματα έδειχναν να αλλάζουν. Αν και αρχικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κυνηγός είχε φανεί βέβαιος και είχε δώσει και λεπτομερή περιγραφή, αλλά τελικά η βεβαιότητά του έγινε «νόμιζα ότι ήταν συντρίμμια».

Μετά την αρχική πληροφορία, η κινητοποίηση που έγινε ήταν μεγάλη. Αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε ότι η πληροφορία δεν ήταν σωστή. Και πλέον οι έρευνες αρχίζουν από το μηδέν. Τουλάχιστον, πλέον οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλύτερες και δεν θα είναι εμπόδιο στις έρευνες.

Οι δυνάμεις επίγειες και εναέριες έχουν ενισχυθεί, δύσβατα σημεία ελέγχονται με drones του στρατού και της Πυροσβεστικής ενώ πέρα από την περιοχή του Ζαγορίου, έρευνες γίνονται και στο Μιτσικέλι.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι:

  • Π.Σ. Ιωαννίνων, Π.Υ. Άρτας, Π.Υ. Ηγουμενίτσας, Π.Κ. Μηλιωτάδων και Π.Κ. Μετσόβου,
  • 12 Πυροσβέστες με έξι οχήματα των Ορειβατικών Ομάδων Έρευνας & Διάσωσης (Ο.Ο.Ε.Δ.) της 2ης, 5ης και 8ης ΕΜΑΚ,
  • Δύο Πυροσβέστες με ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα για έρευνα στα χιονοσκεπή σημεία της περιοχής.

Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί:

  • ένα E/Π Super Puma, ένα (1) E/Π Sikorsky (S-55), ένα (1) Α/Φ C-130 και ένα (1) Α/Φ CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας
  • δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ.
  • ισχυρή δύναμη της ΕΛΑΣ
  • το ΕΚΑΒ και
  • εθελοντές

Το διθέσιο εκπαιδευτικό αεροπλάνο είχε εξαφανιστεί από το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής (31.01.2021). Το αεροσκάφος τύπου DV-20 που απογειώθηκε από την αερολέσχη Egnatia Aviation στην Κοζάνη, επέβαινε ένα άτομο, ο Ιρακινός πιλότος. Το τελευταίο σήμα από το αεροσκάφος δόθηκε στις 12.29 της Κυριακής, πέντε ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του αεροδρομίου Ιωαννίνων, στην ευρύτερη περιοχή των Μηλιωτάδων στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Πηγή: Newsit.gr / Με πληροφορίες από epiruspost.gr

Πηγή: onalert.gr