Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» όπου και αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα της τουρκικής διπλωματίας τους επόμενους μήνες στο ζήτημα αυτό, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική τόσο στην στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα, όπως ήταν αναμενόμενο, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας για ακόμα μια φορά ήταν προκλητικός στις δηλώσεις του, αναφορικά με τις επιδιώξεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει ούτε την «κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας» όυτε όμως και την «απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε και το κυπριακό Sigma, ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του. αφενός μίλησε για «αλλαγή πολιτικής» σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και αφετέρου έκανε λόγο για «καυτό καλοκαίρι» και σημαντικές εξελίξεις, με τον Τούρκο Πρόεδρο να προαναγγέλλει μια ακόμα πιο σκληρή διπλωματική στάση της Άγκυρας στις επερχόμενες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις.

Δεν αποχωρούν τα τουρκικά στρατεύματα από τα Κατεχόμενα

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος, στην οποία παραχώρησε συνέντευξη ο Πρόεδρος της Τουρκίας: «Ένα άλλο θέμα στην ατζέντα της τηλεφωνικής μας συνομιλίας με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν η Κύπρος. Η αποτυχία στη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου δεν φαίνεται να έκαμψε την αποφασιστικότητα του Ερντογάν. Οι παρατηρήσεις του πρόκειται να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική, καθώς συζητήσαμε περί της θέσης της Τουρκίας και ότι είναι απολύτως απαράδεκτη η προσέγγιση της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών για άρση του καθεστώτος της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας, για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και για εγγυοδοσία της ΕΕ στο θέμα ασφάλειας στην Κύπρο».

Επιπρόσθετα, ο Τούρκος Πρόεδρο, αφού εξέφρασε την απόλυτη αντίδρασή του στην αντιφατική στάση της ΕΕ και στο γεγονός ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ταχθεί με το μέρος της Ε/Κ πλευράς και αδιαφορούν για την ΤΔΒΚ, προχωράει ένα βήμα παραπέρα ως προς τη θέση της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο:

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουμε την Κύπρο στο έλεος των οχλήσεων των Ε/Κ. Δεν μπορεί καν να υπάρχει πρόταση για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Θα συνεχίσουμε τη διπλωματία μας με χώρες σε διεθνή φόρα τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι στιγμής, η στάση τους προς το ψευδοκράτος υπήρξε σαφής, αλλά θα επιδιώξουμε τα δικαιώματα του τ/κ λαού στο έπακρο. Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω, δεν εμπιστευόμαστε κανέναν πλην ημών».

Το «καυτό καλοκαίρι»

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Πρόεδρος Ερντογάν προαναγγέλλει φέτος ένα ‘καυτό’ καλοκαίρι με αφορμή το Κυπριακό.

«Είναι γνωστό ότι μια νέα διάσκεψη κορυφής για το Κυπριακό προγραμματίζεται στη Γενεύη ή στη Νέα Υόρκη τους επόμενους μήνες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι, εκτός απροόπτου, θα βρίσκεται στο ψευδοκράτος για την ‘Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας’ στις 20 Ιουλίου, (σ.σ. όπως αποκαλούν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο), η οποία συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών των μουσουλμάνων».

Με πληροφορίες από: Sigma / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr