Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου ANKA-3 που κατασκευάζει η τουρκική εταιρεία TAI, μετράει αντίστροφα για την «παρθενική του πτήση», με υψηλόβαθμο στέλεχος της TUSAS να δηλώνει ότι το καινούριο UAV της Τουρκίας θα έχει προηγμένα stealth χαρακτηριστικά, ενώ ακόμα θα μπορεί να αναπτύσσει υψηλές ταχύτητες με μεγάλο ωφέλιμο φορτίο πυρομαχικών.

Ο Bülent Korkem πρόσθεσε ακόμα ότι το ANKA-3 θα μπορεί να φτάσει τα 44.000 πόδια και θα μπορεί να επιχειρεί από τα 40.000 πόδια, ενώ η χαμηλή ορατότητα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τα εχθρικά ραντάρ, του επιτρέπει να φέρει μεγάλο ωφέλιμο φορτίο και να πραγματοποιεί αποστολές σε μεγάλες αποστάσεις και με υψηλές ταχύτητες.

Στη συνέχεια τόνισε ότι το ANKA-3 θα έχει την ικανότητα να εκτελεί αεροπορικές επιδρομές, επιθέσεις απέναντι σε εχθρικά αεροσκάφη, UAV ή και ελικόπτερα και αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD), καθώς θα είναι εξοπλισμένο με συστήματα υποστήριξης και ηλεκτρονικού πολέμου. Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η πρώτη τροχοδρόμηση ήταν πετυχημένη και ενδεχομένως να πετάξει για πρώτη φορά μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Με τι θα εξοπλίζεται

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος αποκάλυψε επίσης ότι το καινούριο τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα είναι διαλειτουργικό και θα μπορεί να επιχειρεί σε συνδυασμό με το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου TF-X, το νέο εκπαιδευτικό – ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος τύπου Hürjet, αλλά και με τα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. Βάσει του προγραμματισμού της εταιρείας, η παρθενική πτήση του ANKA-3 αναμένεται να γίνει σύντομα ενώ η πρώτη του αποστολή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στα τέλη του έτους είτε στις αρχές του 2024.

Ακόμα, έγινε γνωστό ότι θα διαθέτει 7 hardpoints, εκ των οποίων ένα βρίσκεται κάτω από το κέντρο της ατράκτου και δύο θα είναι στο εσωτερικό τμήμα της ατράκτου και θα μπορούν να φέρουν πυρομαχικά τύπου Mark 83 αλλά και πυραύλους τύπου SOM-J, ενώ θα έχει την ικανότητα να εξοπλίζεται με δοκιμαστικά drones τύπου Super Şimşek, που οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να μετατρέψουν στο μέλλον, σε βλήματα με εμβέλεια έως και 700 χιλιομέτρων και ταχύτητα πυραύλων cruise.

Πηγή: onalert.gr