Είναι πλέον σαφές ότι η Τουρκία επενδύει σε τεράστιο βαθμό στα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, προμηθεύοντας πρόσφατα το Ναυτικό και την Αεροπορία, με ειδικά διαμορφωμένα drone τύπου ANKA, προκειμένου να επιτρέπουν την επιχειρησιακή λειτουργία τους με βάση τα ανάλογα επιχειρησιακά κριτήρια και απαιτήσεις.

Την αποκάλυψη έκανε η τουρκική εφημερίδα Yeni Akit, ενώ στη συνέχεια και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες, σχετικά με την απόκτηση των αναβαθμισμένων drones, που έχουν ειδική διαμόρφωση που να πληρούν τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι δύο Κλάδοι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εφημερίδα, η κατασκευάστρια εταιρεία Turkish Aerospace Industries (TAI) παρέδωσε από δύο αναβαθμισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου ANKA-S στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό

Σύμφωνα με έναν Τούρκο αξιωματούχο της εταιρείας, η κύρια διαφορά μεταξύ αυτών των πλατφορμών νέας γενιάς Anka και των προκατόχων τους είναι στα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά και πιο συγκεκριμένα στα «φτερά» των drones. Ως προς τη λειτουργία του, το Anka-S μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο βάρους 250 κιλών και να επιχειρεί για 24 ώρες, όμως η πρόσφατα διαμορφωμένη έκδοση του Anka-S μπορεί να μεταφέρει επιπλέον 100 κιλά και να παραμείνει στον αέρα έως και 30 ώρες. Επίσης, το τουρκικό drone μπορεί να εξοπλιστεί με τέσσερα «smart-amunitions» τύπου MAM-L, που είναι ικανά να πλήξουν με ακρίβεια στόχους στο έδαφος.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr