Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «ό, τι έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύει, το ενδεχόμενο επέκτασης της είναι πάντα μια επιλογή και ένα εργαλείο, που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση για αυτό. Ανάλογα με το ρυθμό εξέλιξης του εμβολιασμού θα αξιολογηθεί από ποιες κατηγορίες εργαζομένων μπορεί να ξεκινήσει πιθανή επέκταση και ποιες συνέπειες θα υπάρξουν».

Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον η επέκταση αφορά στους ενστόλους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας ο σκοπός δεν είναι να διασπείρουμε σύγχυση, αυτό που πρέπει να καταστήσουμε σαφές είναι ότι εμάς μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε το ρυθμό του εμβολιασμού, εξηγώντας σε όλο τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι είναι το μοναδικό διαθέσιμο όπλο για να αναχαιτίσουμε την επέλαση της πανδημίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχεία, που θα έχουμε στα χέρια μας για τα ποσοστά των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ειδικότητες, τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού ανάλογα με το εάν παρατηρείται συνωστισμός ή εάν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και προφανώς και τη δυνατότητα να ελεγχθεί αυτό σε ό,τι αφορά στις συνέπειες σε περίπτωση, που δεν τηρηθεί η υποχρεωτικότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert, το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα θέμα που έχει πέσει στο τραπέζι. Ωστόσο – πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες – αν και συζητήθηκε, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Με όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασίσει να επιβληθεί υποχρεωτικά ο εμβολιασμός στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται πως το αεροπλανοφόρο Roosevelt είχε αγκυροβολήσει στα ανοικτά της Νήσου Γκουάμ, όταν σχεδόν 1000 μέλη του πληρώματος προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό.

Όπως όμως αναφέρουν ορισμένοι, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν αυτή την «πολυτέλεια»…

Πηγή: onalert.gr