Αντιδρά η Κύπρος μετά την ανακοίνωση του Ερσίν Τατάρ από τα Κατεχόμενα για το πιλοτικό και μερικό «άνοιγμα» της Αμμοχώστου, με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να συνεδριάσει αύριο το πρωί, για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα και μέτρα απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Κύπρος, μετά τις σημερινές εξαγγελίες για την αλλαγή καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση της Λευκωσίας, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αποφασίζει την άμεση συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την διπλωματική και πολιτική αντιμετώπιση των τουρκικών κινήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες εντολές είναι:

  • Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.
  • Ο Υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.
  • Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  • Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Το «άνοιγμα» της Αμμοχώστου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε Για πιλοτικό άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και κάλεσμα προς τους Ελληνοκυπρίους να ανακτήσουν τις περιουσίες τους στην εν λόγω περιοχή. Μιλώντας από την κατεχόμενη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση ανήμερα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι είναι καιρός η περιοχή να περάσει στο επόμενο βήμα, καθώς και ότι έχει έρθει η στιγμή της επόμενης φάσης.

«Το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης και του αδιεξόδου, θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός, ούτε να το κάνουν κι αυτοί για το ψευδοκράτος. Τόνισε ότι μοναδική λύση του Κυπριακού παραμένει αυτή των δύο κρατών, ενώ έκανε λόγο για σχέση αδελφοσύνης Τουρκοκυπρίων και τουρκικής πλευράς.

Λίγη ώρα πριν, την είδηση είχε αναγγείλλει και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ: «Με απόφαση του υπουργικού μας συμβουλίου, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας για το Βαρώσι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: thracenews.gr