Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου από την Τουρκία, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Οι διπλωματικές πηγές της Ελλάδας απαντούν στις προκλητικές δηλώσεις που έκανε για άλλη μια φορά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου είπε ότι εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην αποστρατικοποίηση των νήσων, τότε θα τεθεί προς συζήτηση η κυριαρχία τους.

«Αν η Ελλάδα απαντήσει αντρικά στις επιστολές μας και δεν τερματίσει αυτή την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών. Ας πει ότι δεν παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Ξαναλέω, αν δεν τερματίσει την παραβίαση, συζητείται η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου».

Πηγή: thracenews.gr