Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η Τουρκία θα μπορούσε να στραφεί στη Ρωσία για να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη, όπως Su-35 ή Su-57 και να προχωρήσει στην από κοινού παραγωγή κινητήρων για τις αεροπορικές τους δυνάμεις, αρκετοί στο NATO απόρησαν και προβληματίστηκαν με την ρητορική του Τούρκου Προέδρου.

Κι αυτό, διότι αν η Τουρκία προμηθευτεί νέους ρωσικούς εξοπλισμούς, μετά τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400, προκύπτουν ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα σχετικά με το αν είναι εφικτή ή όχι η ενσωμάτωση τους στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεις και γενικότερα του NATO. αεροπλάνων στους στόλους της Τουρκίας που εδρεύουν στο NATO.

Η Άγκυρα είχε ήδη κάνει την πρώτη της κίνηση για να αντικαταστήσει τα γερασμένα F-16 της, όταν, τον Σεπτέμβριο, υπέβαλε αίτηση στην Ουάσιγκτον για την αγορά 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και για 80 κιτ εκσυγχρονισμού, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα ρωσικά μαχητικά δεν είναι η πρώτη επιλογή της Τουρκίας, ειδάλλως δεν θα είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες για τα αμερικανικά αεροσκάφη.

F-16 Viper της USAF

Ωστόσο, οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας λόγω της αγοράς των S-400 αλλά και η μεγάλη «εχθρότητα» του Κογκρέσου προς τον Ερντογάν, έχουν αφήσει τους αξιωματούχους στην Άγκυρα πολύ απαισιόδοξους για τη συμφωνία των F-16 που υπολογίζεται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια και απαιτεί την έγκριση των Αμερικανών.

Τα ρωσικά μαχητικά είναι «τεχνικά ανεπαρκή»

Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να εκδιώξει, το 2019, την Τουρκία από το αναπτυξιακό πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων F-35, «παγίδευσε« και οδήγησε την τουρκική πλευρά σε αδιέξοδο», ενώ ακόμα δημιούργησε ένα «κενό» στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας. Παρόλο που το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στα 35 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 παρατείνει την «επιχειρησιακή ζωή» τους, ωστόσο οι Τούρκοι αξιωματούχοι εκτιμούν πως αυτό δεν είναι αρκετό.

«Χρειαζόμαστε μια επιλογή stopgap μέχρι να κυκλοφορήσει το TF-X, το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς εγχώριας παραγωγής στα τέλη της δεκαετίας του 2020», είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος στο Breaking Defense. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Διαφορετικά, όχι μόνο η ασφάλεια της Τουρκίας αλλά και του NATO στην περιοχή θα κινδυνεύσει. Δεν πρόκειται μόνο για την Τουρκία. Αφορά επίσης τις δυνατότητες του NATO».

Μαχητικό F-35 της USAF

Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, είπαν στο Breaking Defense ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, καθώς και η υπηρεσία κρατικών προμηθειών, έχουν συντάξει τεχνικές εκθέσεις για την ανάλυση των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίες τα χαρακτηρίζουν ως «τεχνικά ανεπαρκή και εξαιρετικά δαπανηρά» λόγω της ανάγκης της Άγκυρας για προσαρμογή στα ρωσικά συστήματα.

Από τα F-16 Viper και τα Gripen στα..Su-35 και Su-57 ;

Δεν είναι σαφές πόσα πολεμικά αεροσκάφη μπορεί να αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία εάν προχωρήσει σε απόκτηση τους, αλλά με βάση προηγούμενες δηλώσεις, η Άγκυρα πιθανότατα θα ήθελε να αποκτήσει περίπου 35 μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς τύπου Su-35 ή ένα μικρότερο αριθμό stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου Su-57.

Ο ειδικός αναλυτής Can Kasapoglu, εκτιμάει ότι η συμφωνία εκσυγχρονισμού των F-16 Viper είναι το πρωταρχικό σχέδιο της Τουρκίας για να καλύψει το λεγόμενο «κενό» έως ότου τεθεί σε λειτουργία το εθνικό της μαχητικό αεροσκάφος TF-X: «Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή stopgap παρά τα μαχητικά F-16 Viper για διάφορους λόγους, όπως oi πολιτικές δυσκολίες για μια ευρωπαϊκή επιλογή, τεχνικές. Δεν υπάρχει δεύτερη καλύτερη διέξοδος».

Μαχητικά αεροσκάφη Gripen της σουηδικής Πολεμικής Αεροπορίας

Από την άλλη, ο Ozgur Eksi, αρχισυντάκτης της αμυντικής ιστοσελίδας TurDef.com, διαφωνεί. Πιστεύει ότι εάν η Άγκυρα δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη συμφωνία F-16 με την Ουάσιγκτον, τα σουηδικά μαχητικά Saab JAS 39 Gripen θα μπορούσαν να είναι μια εναλλακτική λύση, καθώς εμπίπτουν στα πρότυπα διαλειτουργικότητας του NATO και είναι συγκριτικά φθηνότερα. Και οι δύο άνδρες συμφωνούν, ωστόσο, ότι η προμήθεια ρωσικών μαχητικών θα συνεπαγόταν όχι μόνο πολιτικές, τεχνικές και λειτουργικές προκλήσεις.

Οι «σπόντες» του Ισμαήλ Ντεμίρ

Πρόσφατα, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), άφησε να εννοηθεί ότι εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παράδοση των F-16, η Άγκυρα «δεν θα μείνει χωρίς εναλλακτικές» και παραμένει έτοιμη να εξετάσει την αγορά ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς τύπου Su-35 και stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς Su-57.

Επομένως, εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ μπλοκάρει την πώληση των F-16 ή η κυβέρνηση Μπάιντεν απλώς δεν την εγκρίνει, ποια θα ήταν η εναλλακτική; «Εάν το Κογκρέσο μπλοκάρει την πώληση, ωστόσο, η τουρκική διοίκηση μπορεί να επιλέξει να προχωρήσει σε μια αντιδραστική απάντηση ,κάτι που οι Ρώσοι πιθανότατα θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν και θα κάνουν μια ελκυστική προσφορά για να συμβεί αυτό».

Πηγή: Breaking Defense

Πηγή: onalert.gr