Η Τουρκία φαίνεται να επανέρχεται σε ένα παλιότερο σχέδιο συνωμοσίας που ονομαζόταν Suga, που είχε σχεδιαστεί το 2003 ως μία επιχείρηση-προβοκάτσια για να προκαλέσει ένταση με τη γειτονική Ελλάδα, με σκοπό εγχώριους πολιτικούς στόχους, αναφέρει ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στον ιστότοπο Nordic Monitor.

«Οι δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού και της ακτοφυλακής που κάμπτουν τους κανόνες εμπλοκής, η εθνικιστική εφορία στην κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα φιλοπόλεμα σχόλια που γίνονται σε κυβερνητικά ελεγχόμενες τηλεοράσεις και τα ανεύθυνα σχόλια από Τούρκους ηγέτες, μιμούνται τον οδηγό που είχε καταρτισθεί για το σχέδιο Sugar από τον δημιουργό του. Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι ο απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού Ραμαζάν Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σύνταξη τοy παράνομου σχεδίου Suga και οι συνεργάτες του, είναι αυτοί που αυτές τις μέρες χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου, στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, με ανοιχτή υποστήριξη από την κυβέρνηση Ερντογάν, αυξάνοντας έτσι το φάσμα των συγκρούσεων μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στο έδαφος», σημειώνει ο Μποζκούρτ.

«Απέναντι στην πρόσφατα κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την πολεμική ρητορική της Τουρκικής ηγεσίας, εν μέρει για να στρέψουν την προσοχή των Τούρκων από τα οικονομικά προβλήματα στην πατρίδα, η υπενθύμιση του τι ήταν το απόρρητο σχέδιο Suga, ενδεχομένως παρέχει μερικά στοιχεία για τη νοοτροπία των ηγετών της τρέχουσας κυβέρνησης με επικεφαλής τον ισλαμιστή πρόεδρο Ερντογάν και τον υποστηρικτή του νεοεθνικιστή πολιτικό Ντογού Περιντσέκ».

Όπως επισημαίνει ο Μποζκούρτ και το Nordic Monitor, «Τα έγγραφα σχετικά με το σχέδιο Suga ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν σε μία αστυνομική επιχείρηση που έγινε σε ναυτική βάση στις 6 Δεκεμβρίου 2010, μετά από πληροφορία πώς αξιωματικοί του ναυτικού κατείχαν απόρρητα ντοκουμέντα στην μονάδα πληροφοριών στο ναύσταθμο του Γκιολτζούκ και μετά από σειρά ερευνών σχετικά με μία ομάδα αποστατών αξιωματικών που διεξήγαγαν λαθραίες και παράνομες δραστηριότητες. Η αστυνομία βρήκε ένα μυστικό αρχείο που περιλάμβανε μεγάλο αριθμό εγγράφων με την ένδειξη «εμπιστευτικό» και σκληρούς δίσκους κρυμμένους σε ένα χρηματοκιβώτιο στο πάτωμα του Τμήματος Πληροφοριών. Το σχέδιο Suga ανακαλύφθηκε σε μία μονάδα δίσκου με τον αριθμό 5».

«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σχέδιο Suga προετοιμάστηκε στις 10/1/2003, από τον τότε επικεφαλής σχεδιασμού των ναυτικών δυνάμεων συνταγματάρχη Γκιουρντενίζ. Παρουσιάστηκε για υπογραφή εκ μέρους του διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού Ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ στις 3/2/2003. Σύμφωνα με έκθεση στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στο σκληρό δίσκο βρέθηκαν εκατοντάδες έγγραφα που έδειξαν ότι το σχέδιο πράγματι είχε τεθεί σε εφαρμογή και έχει γίνει σημαντική πρόοδος στο προπαρασκευαστικό στάδιο», αποκαλύπτει ο Μποζκούρτ.

Τι περιελάμβανε το σχέδιο Suga

Γράφει το Nordic Monitor: «Σε γενικές γραμμές ο σκοπός του σχεδίου ήταν η εσκεμμένη δημιουργία προβλήματος μέσω στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και η κλιμάκωση των εντάσεων που θα έφερναν την Τουρκία στο χείλος του πολέμου με την γείτονα. Δεν προέβλεπε μία ανοιχτή σύγκρουση με την Ελλάδα. Για αυτό η τουρκική σημαία θα εμφανιζόταν στα χωρικά ύδατα ελληνικών νησιών. Το σχέδιο στο σημείο που αναφερόταν η αποστολή του ανέφερε πως «Όταν διαταχθεί θα υπάρξουν δραστηριότητες με σκοπό την κλιμάκωση της κρίσης μέσα από προληπτικά και προκλητικά μέτρα, απέναντι στα ελληνικά στοιχεία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο»».

Το γενικό σχέδιο Suga αργότερα ολοκληρώθηκε με ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης και οι αρμόδιοι σχεδιαστές υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο επίτευξης των δηλωμένων στόχων της αποστολής. Το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο είχε τρεις υποενότητες, το προπαρασκευαστικό στάδιο το στάδιο διαμόρφωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και ένα τελικό στάδιο δράσης. Αυτά είχαν τη μορφή λίστας υποχρεώσεων με στόχο τη δημιουργία μικρών συγκρούσεων προκειμένου να κλιμακωθεί σταδιακά η ένταση, για να αναγκαστεί η τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει περιορισμένη στρατιωτική κινητοποίηση σε τμήματα της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων η ακτή του Αιγαίου και η περιοχή του Μαρμαρά συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης….

«…‘Οσον αφορά τη διαδικασία διαμόρφωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, για να κινηθεί ο στρατός μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες, το σχέδιο Suga περιλάμβανε τις ακόλουθες προτάσεις: Συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια και άλλα που θα διοργανώνονταν στο πεδίο του ναυτικού δικαίου, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό και να επιστήσει την προσοχή στα προβλήματα του Αιγαίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Με χρήση των ΜΜΕ θα επισημανθούν τα περιστατικά παρεμβάσεων της Ελλάδας στις τουρκικές θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές ώστε να αυξηθεί η ευαισθησία του κοινού στο θέμα. Όλα τα είδη ειδήσεων για την Ελλάδα και το Αιγαίο στα μέσα ενημέρωσης θα χρησιμοποιούνταν για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την Ελλάδα. Τακτική εκπαίδευση θα πραγματοποιούνταν στο Αιγαίο πέλαγος με συμμετοχή ενός μικρού αριθμού στρατευμάτων αλλά ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο όπου θα υπάρχει συνεχής δραστηριότητα» σημειώνει ο Μοζκούρτ.

Σχέδιο Suga: Η χρήση των ψαράδων ως «πιόνια»

Στη φάση δράσης του Suga οι σχεδιαστές συνέταξαν επιχειρησιακά σχέδια που στόχευαν όλες τις ελληνικές δραστηριότητές σε περιοχές που ονόμαζαν ως EGAYDAAK (βράχοι, βραχονησίδες και νησιά των οποίων η κυριαρχία δεν έχει αποδοθεί με συνθήκες στην Ελλάδα) στις οποίες η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας. Ζήτησαν από τις τουρκικές δυνάμεις να είναι έτοιμες για την εκτέλεση τέτοιων σχεδίων.

Το σχέδιο δράσης ανέφερε τη χρήση Τούρκων ψαράδων ως πιόνια και παρότρυνε τη χρήση καταναγκαστικών μέτρων ενάντια στους Έλληνες ψαράδες….

Στο σχέδιο δράσης ζητήθηκε από τον ναύσταθμο του Γκιόλτζουκ, να είναι έτοιμος να αναλάβει δράση όποτε η Ελλάδα διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» και οποτεδήποτε ένας Έλληνας ψαράς έφτιαχνε κάποιο καταφύγιο σε περιοχή EGAYDAAK. Διατάχθηκε να παρενοχλήσει και να παρέμβει σε ελληνικά πλοία και σκάφη κλιμακώνοντας εσκεμμένα την ένταση και εφαρμόζοντας καταναγκαστικά μέτρα…

«Με βάση νέα ευρήματα οι Τούρκοι ερευνητές έκριναν ότι η αδίστακτη στρατιωτική ομάδα είχε θέσει πραγματικά το σχέδιο σε δράση, δημιούργησε ομάδες εργασίας για να υλοποιήσει το σχέδιο και είχε συναντήσεις για την παρακολούθηση της προόδου του. Όπως είχε προταθεί έγιναν συναντήσεις με Τούρκους ψαράδες για να τους χρησιμοποιήσουν ως πιόνια στο σχέδιο προκλήσεις κατά της Ελλάδας, η διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο επεκτάθηκε ενώ έγιναν προετοιμασίες για να φανεί ότι η Τουρκία θα ξεκινούσε μία αμφίβια επίθεση στα ελληνικά νησιά. Η ομάδα συζήτησε επίσης τα πιθανά νομικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά την εκτέλεση του σχεδίου και υιοθέτησαν αντίμετρα που θα χρησιμοποιούνταν ως φρένα σε περίπτωση που χανόταν ο έλεγχος της κατάστασης.

Συγκροτήθηκε μία ομάδα εργασίας για την ενημέρωση και την αναθεώρηση της οδηγίας για τους εθνικούς κανόνες εμπλοκής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να καταστεί η εκτέλεση του σχεδίου Suga όσο δυνατόν πιο «απαλή»» αναφέρει ακόμη ο Μποζκούρτ.

Πηγή: Nordic Monitor

Πηγή: thracenews.gr