Του Κώστα Αλατζά

Αποσύρονται σταδιακά οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, που αναπτύχθηκαν νοτίως και νοτιοδυτικά του Καστελλόριζου ως απάντηση, στην έξοδο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, γεγονός που φανερώνει ότι η κατάσταση που προκάλεσε η Άγκυρα με τη NAVTEX για σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποκλιμακωνεται.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΟnAlert, τις επόμενες ώρες τμήμα της ελληνικής ναυτικής δύναμης αναμένεται να αποχωρήσει από την περιοχή καθώς όλα δείχνουν ότι τα τούρκικα πλοία και υποβρύχια, που είχαν αναπτυχθεί για λογαριασμό του Oruc Reis, επιστρέφουν στις βάσεις τους, στο Ακσαζ, τη Σμύρνη και το Μπαρτιν. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δείξει η Ελλάδα ότι συντηρεί μια ένταση την οποία προκάλεσε και επιθυμεί η Τουρκία», τονίζει στο OnAlert ανώτατη πηγη του ΓΕΕΘΑ. «Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν άμεσα στις τουρκικές κινήσεις, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων από τη τουρκική πλευρά», σημειώνει η ίδια πηγή.

Στο Καστελλόριζο μέχρι τις 2 Αυγούστου

Εντούτοις, στην περιοχή θα παραμείνουν δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού ενώ γενικότερα οι ένοπλες δυνάμεις, ιδίως σε αέρα και θαλασσα, θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε λήγει η ισχύς της τουρκικής NAVTEX. Στη συνέχεια, εκτός απροόπτου, ο βαθμός ετοιμότητας θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα, αναφέρουν στο OnAlert στρατιωτικές πηγές.

Στην περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου εξακολουθούν να βρίσκονται τουρκικές φρεγάτες αλλά όπως εκτιμούν επιτελείς του ΓΕΕΘΑ η δραστηριότητα τους σχετίζεται με τα τεκταινόμενα στη Λιβύη και όχι με μία πιθανή έξοδο του Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμεύσει η προκλητική τουρκική NAVTEX.

Απομακρύνεται το Oruc Reis

Την ίδια ώρα, διαψεύδοντας την πρόσφατη ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον ότι «το Oruc Reis ξεκίνησε έρευνες», το τουρκικό ερευνητικό πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας.

Ήδη, έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα από τη τουρκική αναγγελία και το Oruc Reis δεν έχει αποπλεύσει. Μιλώντας στο OnAlert ανώτατη στρατιωτική πηγή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το τουρκικό πλοίο να μην πραγματοποιήσει εν τέλει έξοδο για σεισμικές έρευνες στην αναγγελθείσα θάλασσα περιοχή. Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, οι διεθνείς παρεμβάσεις και η ψύχραιμες και συνάμα αποφασιστικές κινήσεις της Αθήνας, σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, οδήγησαν σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Πηγή: thracenews.gr