Με ένα άρθρο του στο περιοδικό Politico ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχειρεί να παρουσιάσει μια ευρωπαϊκή εικόνα της Τουρκίας και να πείσει ότι ΕΕ και Άγκυρα μοιράζονται κοινούς στόχους και υποστηρίζει το αμίμητο: ότι τα σύνορα της Τουρκίας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης!

Γράφει μεταξύ άλλων: «Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ η Τουρκία μοιράζεται με την Ευρώπη πολλά συμφέροντα και στρατηγικούς στόχους. Τα σύνορά μας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ και εμείς – σ.σ. όπως και η Ευρώπη – θέλουμε να οικοδομήσουμε κρατική και κοινωνική σταθερότητα».

Ο Τσαβούσογλου στο άρθρο του γράφει επίσης ότι κανείς άλλος δεν έχει προσφέρει στην Ευρώπη σε διπλωματικό και σε επίπεδο ασφάλειας όσο η Τουρκία και διαβεβαιώνει ότι η Ευρώπη θα είναι ασφαλής με την βοήθεια της χώρας του.

Λέει ακόμα ότι είναι ιστορική και ηθική ευθύνη της Τουρκίας να υπάρχει σταθερότητα στην «γειτονιά» έτσι ώστε να υπάρξει και οικονομική ανάπτυξη.

Και ερχόμαστε στο «όμως». Ο Τσαβούσογλου αναφέρει ότι «ισχυρές ρητορικές και μαξιμαλιστικές θέσεις από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα υψηλής στρατηγικής σημασίας περιορίζουν το πεδίο για ουσιαστική συνεργασία».

Και ως παράδειγμα αναφέρει την κατάσταση στην Λιβύη όπου η ΕΕ παρουσιάζεται διχασμένη και χωρίς ενιαία θέση, και την κατηγορεί ότι άφησε στα χέρια ενός πολέμαρχου και αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος.

Επιτίθεται στην Γαλλία λέγοντας ότι ένας παραδοσιακός σύμμαχος της Τουρκίας, η Γαλλία, στηρίζοντας τον Χάφταρ λέει ψέμματα για ένα περιστατικό ανάμεσα σε Γαλλικό Πολεμικό και τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρεται και στην Συρία, λέγοντας ότι η παρουσία της Τουρκίας στην Ιντλίμπ απέτρεψε μια ανθρωπιστική καταστροφή αλλά και την εισροή 1 εκατομμυρίου ανθρώπων στα σύνορα της Ευρώπης.

Ανατολική Μεσόγειος

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται φυσικά και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο γράφοντας ότι τα λόγια του Ζοζέπ Μπορέλ ότι η «Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή κλειδί για την Ευρώπη» περιγράφουν και τις θέσεις της Τουρκίας με την εξής φράση: «έχουμε την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Και εδώ έρχεται η Ελλάδα και η Κύπρος: «Μαξιμαλιστικοί και μονομερείς ισχυρισμοί από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων», γράφει και συνεχίζει: «Αυτό είναι απαράδεκτο. Πολλές φορές έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας για διάλογο για να βρεθεί μια δίκαιη, ισότιμη και ειρηνική λύση. Το ίδιο και οι τουρκοκύπριοι. Δυστυχώς, η απάντηση ήταν εχθρική τόσο προς την Τουρκία όσο και τους τουρκοκύπριους. Αυτό δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια από το να συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και τα ίσα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου – χωρίς καμία αναφορά στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς, καταλήγει στο άρθρο του λέγοντας ότι δεν πρέπει να αφεθούμε στην δίνη που φέρνει τον έναν εναντίον του άλλου και επαναλαμβάνει ότι υπάρχει κοινός τόπος ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ στα ταραγμένα νερά της μετά πανδημία εποχής.

πηγή: Politico

Πηγή: onalert.gr