Του Κώστα Αλατζά

Το πρόσωπο του καλόπιστου συνομιλητή επιδιώκει να παρουσιάσει στη Διεθνή Κοινότητα η Τουρκία μετά την αναστολή της δραστηριότητας του Oruc Reis, τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αλλά και την προαναγγελία του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ για ελληνοτουρκικές συνομιλίες στην Άγκυρα.

Οι δηλώσεις Ακάρ δείχνουν επίσης ότι η Άγκυρα επιθυμεί την επίσπευση του ελληνοτουρκικού διαλόγου καθώς ο Τούρκος υπουργός Άμυνας εμφανίζει, ως κίνηση καλής θελήσεως, τον τέταρτο γύρο των επαφών που προβλέπονται στα πλαίσια των στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για τον Ιούλιο, αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας που αύξησαν την ένταση στην περιοχή.

«Όσο η Άγκυρα συντηρεί την ένταση με την έκδοση προκλητικών NAVTEX και πραγματοποιώντας παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός διάλογος», σημειώνει στο OnAlert ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κληθείσα να σχολιάσει την αναγγελία Ακάρ για συνομιλίες στην Άγκυρα αναφέρει ότι εφόσον η συμπεριφορά της Τουρκίας το επιτρέψει, ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών θα μπορούσε να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πραγματοποιηθεί ο τρίτος γύρος συνομιλιών στην Αθήνα ανάμεσα σε στρατιωτικούς και εμπειρογνώμονες για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, ανάμεσα στις δύο πλευρές. Κατά τις επαφές δε σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος καθώς η Τουρκία συνόδευσε τις συνομιλίες με την έκδοση 16 NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις σε ολόκληρο το Αιγαίο και με μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ανέβαλλε ουσιαστικά τον επόμενο γύρο των συνομιλιών που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Όπως επαναλαμβάνουν στο OnAlert κυβερνητικές πηγές «η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου για συγκεκριμένα ζητήματα, χωρίς όμως απειλές και ασφυκτικά χρονικά πλαίσια».

Τα ΜΟΕ αποτελούν προπαρασκευαστική διαδικασία προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την έναρξη διερευνητικών επαφών για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών που για την Αθήνα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Πηγή: thracenews.gr