Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες παράνομες και ανυπόστατες αιτιάσεις, τονίζουν διπλωματικές πηγές. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η θέση της Ελλάδας βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστή και έχει τονιστεί διεθνώς.

Όσον αφορά κατηγορίες για δήθεν αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, οι διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως η χώρα που, κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, παραβιάζει κατάφορα διεθνείς κανόνες, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορεί άλλους για την ένταση που η ίδια προκαλεί, καθώς και για την απομόνωση της διεθνώς.

Οι αναφορές των ελληνικών διπλωματικών πηγών περί «Τούρκων αξιωματούχων», προφανώς «φωτογραφίζουν» τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του, αμφισβήτησε για άλλη μια φορά την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο.  Σε νέες του δηλώσεις, ισχυρίστηκε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας «επιχειρούν να αυξήσουν την ένταση στο Αιγαίο και αυτό είναι επικίνδυνο».

«Στις σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν δείξαμε ανοχή στις εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας μας» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. «Δεν αφήσαμε κενά ούτε στη διπλωματία ούτε στο πεδίο, σε σημαντικά ζητήματα όπως στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Επίσης με επιστολή που στείλαμε στον ΟΗΕ καταγράψαμε πως σε περίπτωση της παραβίασης του καθεστώτος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι συζητήσιμη και η κυριαρχία τους», πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της χρονιάς, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια. «Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού της Ελλάδας όπως και του υπουργού Εξωτερικών να αυξήσουν με τεχνητό τρόπο την ένταση στο Αιγαίο, είναι επικίνδυνες για την ειρήνη και την σταθερότητα. Eίναι ξεκάθαρη η θέση μας στο ζήτημα αυτό όπως και η αποφασιστικότητα μας», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Newsit / ΑΠΕ – ΜΠΕ | Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: thracenews.gr