Του Κώστα Αλατζά

Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα Αθήνα και Άγκυρα με τα βλέμματα και των δύο στην επόμενη ημέρα στη Λιβύη και τον καθορισμό των θαλασσίων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα επιδιώκει την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου ενώ η Άγκυρα την άμεση εφαρμογή του.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τρίπολη, ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες στη Βεγγάζη με αφορμή επαναλειτουργία του ελληνικού προξενείου. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για την ανατολική Λιβύη, Χουσεΐν Αλ Κατρανί, αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σαλέχ Ίσα. Αμφότεροι είχαν τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι να μην κυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο από τη Βουλή της Λιβύης που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην Άγκυρα σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Λιβύης να πραγματοποιήσουν έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης. Στις κοινές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Λιβύης, ο Λίβυος αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε στο τουρκολιβυκό μνημόνιο περιορίστηκε σε δηλώσεις που αφορούν στην επαναπροσέγγιση των δύο χωρών στη βάση του μνημονίου συνεργασίας που είχαν υπογράψει το 2010 Αθήνα και Τρίπολη.

Όπως εκτιμούν διπλωμάτες και αναλυτές Διεθνών Σχέσεων στο OnAlert, η επαναπροσέγγιση με τη Λιβύη συνιστά δύσκολη υπόθεση ενώ ακόμη δυσκολότερη θεωρείται η ακύρωση του τουρκολυβικού μνημονίου.

Η Ελλάδα πάντως θα συνεχίσει εντατικά τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Λιβύη. Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές εκτός των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει η Αθήνα αναφορικά με το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει τις προσπάθειες της λιβυκής ηγεσίας για σταθεροποίηση και ανοικοδόμηση της χώρας. Μάλιστα, αύριο Τετάρτη αναμένεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Λιβύης Μοχάμεντ Μέμφι ο οποίος είχε απελαθεί ως πρέσβης από την Αθήνα μετά τη σύναψη του παράνομου μνημονίου μεταξύ της τότε κυβέρνησης Σάρατζ και της κυβέρνησης Ερντογάν.

Οι επαφές Δένδια στη Βεγγάζη

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ Ίσα. Μετά το τέλος της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις ωστόσο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ο Λίβυος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Έλληνα υπουργό ότι δεν πρόκειται να επικυρωθεί το διαβόητο μνημόνιο από την Βουλή, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση Λιβυκού δικαστηρίου που το έκρινε άκυρο.

Ο Ακίλα Σαλέχ Ίσα υπογράμμισε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι μεταβατική και ότι βασικός της στόχος θα πρέπει να είναι η διοργάνωση των εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι προσωρινή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό, όσο και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Saleh, τονίστηκε από Λιβυκής πλευράς ότι η θέση τους αναφορικά με το παράνομο και ανυπόστατο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι σαφής και παραμένει σταθερή.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός στην Άγκυρα

Την ώρα πάντως που ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρισκόταν επί ανατολικού λιβυκού εδάφους, ο πρωθυπουργός της χώρας συνοδευόμενος από πέντε αναπληρωτές του και 14 υπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη γινόταν δεκτός στο Λευκό Παλάτι από τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Το μνημόνιο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες με τη Λιβύη εξασφάλισε τα συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη τύπου με το Λίβυο πρωθυπουργό, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Στην Άγκυρα ο Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας μετά το ταξίδι του στη Βεγγάζη μεταβαίνει αύριο στην Άγκυρα όπου θα έχει συνάντηση με τον Μεβλουτ Τσαβούσογλου στα πλαίσια των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας. Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριαρχη κ. Βαρθολομαίο.

Πηγή: onalert.gr