Τουρκικό δικαστήριο αθώωσε σήμερα 103 απόστρατους ναυάρχους, τους οποίους ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κατηγορήσει πέρυσι ότι προετοίμαζαν ένα «πραξικόπημα», έγινε γνωστό από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το δικαστήριο της Άγκυρας, που είχε αναλάβει αυτή την υπόθεση, αποφάνθηκε πως δεν υπήρχαν σε βάρος τους νομικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη διάπραξη εγκλήματος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η εισαγγελία είχε ζητήσει ποινές κάθειρξης έως 12 ετών για τον καθένα απ’ αυτούς τους απόστρατους ναυάρχους, οι οποίοι δεν είχαν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους.

Είχαν απαγγελθεί εναντίον τους κατηγορίες αφού είχαν υπογράψει το 2021 μια ανοικτή επιστολή υπέρ του σεβασμού της Συνθήκης του Μοντρέ, που είχε υπογραφεί το 1936.

Η συνθήκη αυτή έχει στόχο την αποστρατιωτικοποίηση της Μαύρης Θάλασσας ορίζοντας αυστηρούς κανόνες για το διάπλου πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων που οδηγούν στη Μεσόγειο.

Όμως ο Ερντογάν προγραμματίζει να ανοίξει μια νέα διώρυγα στην Κωνσταντινούπολη, δυτικά του Βοσπόρου, για να ανακουφίσει μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

Οι απόστρατοι ναύαρχοι είχαν εκφράσει τους φόβους τους πως η ενδεχόμενη αναθεώρηση αυτής της συνθήκης, σε περίπτωση που ανοίξει μια τέτοια διώρυγα, θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε τότε καταφερθεί εναντίον αυτών των ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, κατηγορώντας τους ότι απειλούν να υποκινήσουν «πραξικόπημα» κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: onalert.gr