Το Μπακού έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση των τουρκικών αεροσκαφών τύπου Hürkuş, δήλωσε πριν λίγες ημέρες, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB), μετά από την διεξαγωγή δοκιμών του «ελαφριού» μαχητικού, παρουσία του Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, Υποπτέραρχου Ramiz Tahirov.

Το Hürkuş είναι ένα διθέσιο turboprop αεροσκάφος, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Hurjet και έχει σχεδιαστεί για την εκπαίδευση πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη. Ωστόσο, αναπτύχθηκε και η ένοπλη έκδοση Hürkuş-C, που έχει σχεδιαστεί για αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και πρόσφατα αποκτήθηκαν από το Νίγηρα.

Τα χαρακτηριστικά του

Το τουρκικό αεροσκάφος μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 1,2 Mach, να πετάξει σε μέγιστο ύψος 45.000 ποδιών και να φέρει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 3.000 κιλών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, συστημάτων παρακολούθησης και ραντάρ.

Hürkus

Σε ό,τι αφορά τα οπλικά συστήματα, το Hürkus-C εξοπλίζεται με τα, εγχώριας κατασκευής, πυρομαχικά τύπου «CIRIT», «TEBER», «HGK» και «LGK», ενώ ακόμα μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες καθοδηγούμενες και συμβατικές βόμβες, ρουκέτες και πολυβόλα, που μπορούν να τοποθετηθούν σε επτά «hardpoints».

Έχει επίσης ενσωματωμένη μερική θωράκιση, σύστημα αυτοπροστασίας, εξωτερική δεξαμενή καυσίμου και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα και είναι κατάλληλο για αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και αναγνώρισης.

Με πληροφορίες από: Ahval / Defense News

Πηγή: onalert.gr