Ο Διευθύνων Σύμβουλος της τουρκικής κατασκευάστριας εταιρείας Baykar, γνωστή για την ανάπτυξη και παραγωγή των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων τύπου TB2 Bayraktar, προχώρησε χθες σε σημαντικές δηλώσεις στο δίκτυο CNN International, μιλώντας αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι η Baykar δεν έχει ούτε πρόκειται να προμηθεύσει την Ρωσία με drones και UAV, καθώς έχει πάρει θέση σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς το Κίεβο. Στο πλαίσιο αυτό είπε χαρακτηριστικά πως: «Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, υποστηρίζουμε την κυριαρχία της, υποστηρίζουμε τον αγώνα της για την ανεξαρτησία της, αφού οι δύο χώρες έχουν στρατηγικές εταιρικές σχέσεις, ειδικά στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας, ως αποτέλεσμα προσπάθειας ετών».

Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία έχει αγοράσει τουλάχιστον 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου TB2 Bayraktar από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια και τα χρησιμοποιεί με αποτελεσματικό τρόπο ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις. Ακόμα, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια σειρά στρατηγικών συμφωνιών πέρσι, που αφορούσαν μεταξύ άλλων και την γραμμή παραγωγής των περίφημων τουρκικών UAV στην Ουκρανία. Αρκετοί αναλυτές εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι το Κίεβο παραλαμβάνει ακόμα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την Άγκυρα.

Αντιθέτως, αυτό που έχει γίνει διεθνώς γνωστό είναι οι δωρεές δυτικών χωρών προς την Ουκρανία, με πρόσφατο παράδειγμα τις περιπτώσεις του Καναδά, της Νορβηγίας αλλά και της Λιθουανίας, για την προμήθεια TB2 Bayraktar.

Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: onalert.gr