Στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ότι επιθυμούν να προωθήσουν τις σχέσεις με την Ελλάδα με έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο βασισμένο σε μια θετική ατζέντα.

«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στις 7 Δεκεμβρίου 2023» φέρεται να δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο TRT.

Για το Κυπριακό, δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι αν είναι να γίνει κάποια διαπραγμάτευση στην Κύπρο, δεν θα είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών, ενώ τόνισε πως πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι συνθήκες των δύο κρατών θα εξισωθούν.

Σχετικά με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να διορθώσουν τη λανθασμένη στάση τους σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και είπε, «Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζουμε την προσδοκία μας σε όλα τα επίπεδα ότι το αίτημα προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, χωρίς όρους ή περιορισμούς».

Ο Χακάν Φιντάν εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας κατά των ΗΠΑ, επειδή συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK-YPG στη Συρία, υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους. «Στις συναντήσεις μας τονίσαμε έντονα ότι η συνεργασία της Αμερικής με το PKK-YPG, η παρουσία του FETO (γκιουλενιστών) στις ΗΠΑ και οι μονομερείς κυρώσεις τους είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της Συμμαχίας» δήλωσε.

Τι είπε για την Γάζα και την ΕΕ

«Είναι σημαντικό οι χώρες της περιοχής να μιλήσουν με μια φωνή για να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Γάζα» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι «το ακόμη πιο σοβαρό είναι ότι οι δυτικές χώρες, που έχουν επιρροή στο Ισραήλ, σιωπούν μπροστά στις φρικαλεότητες στη Γάζα». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί «να ανοίξει την πόρτα σε άλλες κρίσεις και να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συμμαχίες».

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε πως «η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της ένταξης και συνεχίζει να επιδιώκει εποικοδομητικές πολιτικές για τη βελτίωση της συνεργασίας και του διαλόγου σε όλους τους τομείς». Σχολίασε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει μερικές φορές πολύ από το να επιδείξει ένα στρατηγικό όραμα, πιο πρόσφατα στην περίπτωση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία για το 2023».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, TRT, Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr