Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανακοίνωσε ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας (CHP) προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την αναστολή εφαρμογής άρθρου του νόμου περί παραπληροφόρησης με το επιχείρημα ότι παραβιάζει τα άρθρα το τουρκικού συντάγματος που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης.

Το άρθρο 29 προβλέπει επιβολή ποινής φυλάκισης έως τριών ετών για διασπορά παραπληροφόρησης. Όπως διευκρίνισε ο ηγέτης του CHP στους βουλευτές του κόμματός του, στην συνέχεια το CHP θα ζητήσει την αναίρεση του νέου νόμου στο σύνολό του. Στις 14 Οκτωβρίου, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο αποτελούμενο από 40 άρθρα για την αντιμετώπιση της «παραπληροφόρησης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) παρά την κατακραυγή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των ενώσεων Τύπου. Ο νόμος περιμένει την επικύρωσή του από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να τεθεί σε ισχύ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τον νόμο ως εργαλείο κατά των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης εν όψει των επερχόμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2023.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Πηγή: onalert.gr