Για εμάς το Κυπριακό δεν είναι ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι, ούτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στην Αθαλάσσα, με την ευκαιρία των εορτών και κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του κατοχικού καθεστώτος ως αντίδραση σε προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «για αυτό έχω πει ότι για εμάς δεν είναι ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι ούτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Δεν μας ικανοποιεί δηλαδή να θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ή από οποιονδήποτε τρίτο ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω της τουρκικής προσέγγισης περί λύσης δύο κρατών».

«Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία – πώς να σπάσουμε το αδιέξοδο και είναι για αυτό τον λόγο που αναλάβαμε μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία,. Ελπίζω να υπάρξουν τέτοια δεδομένα που να μας επιτρέψουν να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ειδικότερα αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά θα διατηρηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα είμαστε εδώ και θα το κρίνουμε. Ποια είναι η δική μου ευχή και προσδοκία; Είναι αυτό το νέο κλίμα που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, το νέο κλίμα στα ελληνοτουρκικά να κρατήσει και μετά τις εκλογές και αν κρατήσει θα βοηθήσει και τη δική μας προσπάθεια. Εξάλλου, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά είναι ξεκάθαρες και οι τοποθετήσεις και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Εξωτερικών, ότι πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Εμείς επιθυμούμε, ελπίζουμε, αυτό το νέο κλίμα να κρατήσει και μετά τις εκλογές στην Τουρκία και να μετουσιωθεί και σε συγκεκριμένες πράξεις με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αφορούν και το Κυπριακό».

«Περιμένουμε συγκεκριμένες εξελίξεις μετά τις τουρκικές εκλογές»

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχουν εξελίξεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Οι συνεργάτες μου είναι σε επαφή με συνεργάτες ξένων ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, είτε ατόμων που είναι επικεφαλής σε θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Γίνεται μια προεργασία που πρέπει να γίνει. Είπα, όταν είχα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να υπάρξει αποτέλεσμα, το οποίο να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πράξεις, συγκεκριμένες εξελίξεις αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές».

Ερωτηθείς αν υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας για το ότι δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης, ο Πρόεδρος είπε: «Να θυμίσω ότι η Τουρκία, επειδή ακριβώς δεν εφαρμόζει την Τελωνειακή Ένωση με εμάς, έχει οδηγήσει σε αντίδραση από πλευράς ΕΕ. Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ένωση με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακριβώς λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, υπήρξαν συγκεκριμένες αντιδράσεις».

Ερωτηθείς για την πρόταση της Τουρκίας να τεθούν τα ελληνοτουρκικά ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης και πώς θα επηρέαζε το Κυπριακό αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να τοποθετηθεί η ελληνική κυβέρνηση στην πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν εμπλεκόμαστε εμείς σε αυτό το θέμα. Αλλά αν υπάρχει μια θετική εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα είναι σημαντικό, θα είναι θετική εξέλιξη στη δική μας προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Μακάρι να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις, θα δούμε μετά τις τουρκικές εκλογές ποια θα είναι η προσέγγιση της νέας τουρκικής κυβέρνησης, αν κερδίσει ο κ. Ερντογάν, αν κερδίσει η αντιπολίτευση κλπ, και θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε επί πραγματικών δεδομένων», επεσήμανε ο κ.Χριστοδουλίδης.

Πηγή: thracenews.gr