Σε νέες δηλώσεις προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Σλοβάκο ομόλογό του, όπου αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις του Κυπριακού, αλλά και στη γενικότερα συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, που δεν συνηθίζει να «μασά» τα λόγια του όποτε σχολιάζει τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας, δήλωσε αυτή την φορά πως οι πρόσφατες κινήσεις του Προέδρου Ερντογάν στο Κυπριακό, έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν «τετελεσμένα».

«Η Τουρκία παραβλέπει κατάφωρα τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και συνεχίζει με αμείωτη ένταση τα σχέδιά της να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, ειδικά σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εργάζεται για να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από το σημείο που είχε σταματήσει στο Κρανς Μοντάνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως εξέφρασε στον Σλοβάκο ομόλογό του την εκτίμησή του για την ακλόνητη θέση της Σλοβακίας και την απαραίτητη υποστήριξη όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς και για τη συμβολή της χώρας του στον δικοινοτικό διάλογο μέσω της διευκόλυνσης των συναντήσεων μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο ΥΠΕΞ της Κύπρου αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες από πλευράς ΕΕ, λέγοντας ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ενέκριναν οι ηγέτες στις αρχές Οκτωβρίου αναφέρονταν στην ετοιμότητα της Ένωσης να θέσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε θετική βάση, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα σταματήσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα απέχει από παρόμοιες ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο στο μέλλον και παύσει όλες τις παράνομες δραστηριότητες έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στα ίδια αυτά συμπεράσματα, προσέθεσε, το Συμβούλιο κατέστησε επίσης σαφές ότι αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να παραμείνει δεσμευμένη για μια συνολική λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με βάση τα σχετικά ψηφίσματα, και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

«Μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση της Τουρκίας δυστυχώς ήταν στην καλύτερη περίπτωση υποτιμητική για όλα τα μέτωπα προς την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την κατάσταση κατά τη Σύνοδό του στις 10 και 11 και θα λάβει κατάλληλες αποφάσεις», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και ευχαρίστησε τη Σλοβακία, και ειδικότερα τον υπουργό Εξωτερικών για τις θέσεις που διατύπωσε σχετικά με την ανάγκη όπως η ΕΕ ενεργήσει κατάλληλα και αποτελεσματικά όταν τα κράτη μέλη της αντιμετωπίζουν εξωτερικές απειλές και προκλήσεις.

Τέλος, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονίζεται ότι τις επαφές των δύο ανδρών απασχόλησαν γενικότερα ζητήματα διμερών σχέσεων, καθώς και εξελίξεων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: thracenews.gr