Στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνοντας τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πραγματοποίηση της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό του ΟΗΕ, στις 27-29 Απριλίου.

Ενόψει της διάσκεψης, ζήτησε από τους ομολόγους του όπως μεταφέρουν προς την Τουρκία την ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή θέση ότι η έμπρακτη και ουσιαστική συμβολή της Τουρκίας για επίτευξη λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου της ΔΔΟ, η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποτελεί προϋπόθεση για την υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Ο στόχος της Λευκωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στόχος της δικής μας πλευράς, όπως και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, με μοναδική επιδίωξη την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης του κεκτημένου της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι είναι παράδοξο η Άγκυρα να ζητά επίμονα την ενίσχυση των σχέσεων της με την ΕΕ, την ίδια ώρα που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που αρνούνται τη συμμετοχή της ΕΕ στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη άτυπη διάσκεψη, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μποτέλ, ενημέρωσε για την πρόσφατη σχετική συνομιλία που είχε με τον γγ των Ηνωμένων Εθνών, προς τον οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των Βρυξελλών στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση ΔΔΟ.

Στο πλαίσιο αυτό μετέφερε o Χριστοδουλίδης τη θέση της ΕΕ ότι οι όποιες προσεγγίσεις ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ και επαναβεβαιώνοντας την επιθυμία της ΕΕ για συμμετοχή στην όλη διαδικασία.

Σημείωσε δε ότι τα αποτελέσματα της προσεχούς συνάντησης στη Γενεύη είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των ευρω-τουρκικών σχέσεων και των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Ο απολογισμός των τριμερών επαφών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ενημέρωσε επίσης για την πραγματοποίηση και τα αποτελέσματα της πρώτης κοινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Πάφο, το διήμερο 16-17 Απριλίου.

Επισήμανε ότι, μέσα από τη συζήτηση που διεξήχθη, αναδείχθηκε η βούληση των χωρών της περιοχής για συνεργασία στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και για αξιοποίηση των ευκαιριών που δύναται να υπάρξουν μέσα από την ενίσχυση του διαλόγου, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης. Μετέφερε επίσης την επιθυμία των γειτονικών κρατών για ενδυνάμωση των σχέσεων τους με την ΕΕ, επισημαίνοντας τον ρόλο που Λευκωσία και Αθήνα μπορούν να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε πρόσκληση στον ύπατο εκπρόσωπο για συμμετοχή στην επόμενη συνάντηση τού εν λόγω σχήματος, την οποία ο τελευταίος αποδέχθηκε, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία που έχει για την ΕΕ η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, συνεπώς και οι προσπάθειες που ενισχύουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην εν λόγω περιοχή.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου, συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται, μεταξύ άλλων, των τελευταίων εξελίξεων στον Λίβανο, στη Γεωργία, στη Μοζαμβίκη και στη Μυανμάρ, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την κατάσταση στην Αιθιοπία και την Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Πηγή: thracenews.gr