Θερμά δεκτός έγινε σήμερα το πρωί από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποιώντας μία συνάντηση που διήρκησε περίπου σαράντα λεπτά και στην οποία συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα θέματα ενέργειας και περιφερειακής συνεργασίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ενώ συνεχάρη τον κ Αλ Σίσι για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος στην επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, ιδιαίτερα στους τομείς εμπορίου, εκπαίδευσης και τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του στο εθνικό θέμα της Κύπρου.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε τη στήριξη της Κύπρου προς την Αίγυπτο σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο σε θέματα όπως είναι μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της ασφάλειας.

Αμέσως μετά, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, που διήρκησε περίπου μία ώρα.

«Η συνεργασία Κύπρου και Αιγύπτου γίνεται όλο και πιο δυνατή, βασισμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και μίας θετικής ατζέντας για την περιοχή», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σαμουήλ.

Ενώ και ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Χάφεζ τόνισε σε ανάρτηση στο twitter ότι «οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Σούκρι συζητούν διμερή θέματα συνεργασίας και περιφερειακά ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα και για τις δύο χώρες».

Ακολούθησαν οι διευρυμένες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου. Το απόγευμα, ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ και το βράδυ θα αναχωρήσει από το Κάιρο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: thracenews.gr