Το συμπέρασμα ότι η Άγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα των S-400 για χρόνια, εξάγει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet με βάση τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η εφημερίδα αναφέρει ότι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει στάση για το θέμα, προανήγγειλε συνέχιση του διαλόγου -ίσως και για χρόνια, με τις ΗΠΑ μεταξύ των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Cumhuriyet εκτιμά ότι οι S-400 θα παραμείνουν για χρόνια στις αποθήκες και δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Στο σενάριο της τουρκικής εφημερίδας «κολλάει» και η δήλωση του Jake Sullivan, Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Δεν υπήρχε επίλυση του ζητήματος. Υπήρξε δέσμευση για συνέχιση του διαλόγου για τους S-400. Και οι δύο πλευρές θα παρακολουθήσουν τα συμπεράσματα που θα εξάγονται από αυτό τον διάλογο», είπε ο Sullivan, μιλώντας τηλεφωνικά σε Αμερικανούς δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για λύση στο θέμα των S-400 κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο περιθώριο συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Όπως σημειώνει η Ahvalnews, αυτό το φλέγον θέμα έχει παγώσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο, οδήγησε σε κυρώσεις εναντίον του οργανισμού προμηθειών άμυνας της Τουρκίας και συνέβαλε στη μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας.

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας -συνεχίζει η Ahval- έχουν επιδεινωθεί αφού η Τουρκία προμηθεύτηκε τους S-400 από τη Ρωσία το 2019. Η Ουάσιγκτον εκδίωξε την Τουρκία από ένα πρόγραμμα κατασκευής και αγοράς του μαχητικού αεροσκάφους F-35. Οι δύο διαφωνούν επίσης σχετικά με τις πολιτικές για τη Λιβύη και τις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr / Ahvalnews

Πηγή: onalert.gr