Το δικό του «μήνυμα» για τις φρεγάτες που θα αποκτήσει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έστειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε  σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουλίου, στη διεθνή έκθεση DEFEA 2021 σε συζήτηση με θέμα: «Η ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα», όπου έκανε αναφορά και στην τεράστια σημασία που έχουν τα ελληνικά ναυπηγεία.

Ο κ. Γεωργιάδης όπως ήταν αναμενόμενο, σχολίασε την διαδικασία προμήθειας των τεσσάρων νέων φρεγατών για τις ανάγκες του ελληνικού Στόλου, καθώς επίσης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εξέλιξη με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στον διαγωνισμό όπου πλειοδότησε ο εφοπλιστής Γεώργιος Προκοπίου, τονίζοντας παράλληλα ότι τα ελληνικά ναυπηγεία και η αμυντική βιομηχανία πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο  ίδιος είπε αρχικά πως οι εκθέτες στην DEFEA 2021 έχουν ως στόχο την προβολή των προϊόντων τους στον τομέα της ‘Αμυνας, αλλά εμείς βλέπουμε την ‘Αμυνας της χώρας και μέσα από την αναπτυξιακή της χροιά: «Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απόκτησης τεσσάρων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Όμως, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Την επόμενη εικοσαετία πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον δώδεκα φρεγάτες. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή του τύπου της φρεγάτας θα ακολουθήσει το Πολεμικό Ναυτικό και τα επόμενα χρόνια. Και αυτός που θα έρθει να γίνει ο συνεταίρος μας σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι για μία μόνο αγορά, αλλά για μια μακροχρόνια σχέση», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα σήμερα διαθέτει «εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ανταγωνιστικό κόστος εργασίας και διαφορετική νοοτροπία από αυτή που μας έφερε στη χρεοκοπία» και άρα τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν.

«Πρώτος στόχος», τόνισε αναφερόμενος στην απόκτηση των τεσσάρων φρεγατών, «είναι η εξασφάλιση της άμυνας και μόλις πληρωθεί αυτή η παράμετρος, επόμενος στόχος είναι η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας». «Είναι», υπογράμμισε, «δίκαιο και λογικό». Εκτίμησε ότι υπάρχει «διεθνής ευνοϊκή συγκυρία» για την ανάπτυξη των ελληνικών ναυπηγείων, επισημαίνοντας ότι «ο παγκόσμιος στόλος πρέπει να μετατραπεί σε φιλικότερο προς το περιβάλλον», την ώρα που «στους Έλληνες εφοπλιστές ανήκει το μεγαλύτερο μέρος αυτού του στόλου».

Η εμπορική ναυτιλία

«Δεν αρκεί ο πατριωτισμός», υπογράμμισε, για να προσθέσει πως «οι πλοιοκτήτες βλέπουν ανταγωνιστικές τιμές και αξιόπιστες υπηρεσίες», αλλά πρέπει και τα ναυπηγεία «να τηρούν τις δεσμεύσεις τους». «Όλο αυτό το περιβάλλον» δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία «για μια επιτυχημένη επένδυση στα ελληνικά ναυπηγεία» κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Τάσος Ροζολής έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση «επειδή επιτέλους», όπως είπε, «λύονται κάποιοι γόρδιοι δεσμοί».

Εξήγησε ότι ο σύνδεσμος ενδιαφέρεται «να δουλεύουν οι εταιρείες, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα», ενώ διευκρίνισε -αναφορικά με το πρόγραμμα των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού- ότι «το κόστος αναβάθμισης, συντήρησης και υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των πλοίων είναι μεγάλο» και ως εκ τούτου είναι σημαντική η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.Τόνισε, δε, ότι υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες που πρωταγωνιστούν στους τομείς των ηλεκτρονικών συστημάτων πλοίων, των επικοινωνιακών συστημάτων αλλά και των ηλεκτρο-οπλικών συστημάτων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Πηγή: onalert.gr