Την ανησυχία του για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής εξέφρασε, μιλώντας νωρίτερα με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε πολύ στενάχωρο αυτό που συμβαίνει, όπως και το γεγονός ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε τεθεί θέμα νησιών από την Άγκυρα, διότι – εκτός των άλλων – αυτή η ρητορική εγκλωβίζει και την Τουρκία και την Τουρκική κοινή γνώμη.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά, η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης. Παρατήρησε ωστόσο, ότι (λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς) έχει δημιουργηθεί ένα επίπεδο διεθνούς αντίδρασης.

Ερωτηθείς για το τι συνέβη μετά τη συνάντηση των κυρίων Ερντογάν και Μητσοτάκη στον Βόσπορο, ο κ. Δένδιας είπε ότι ο ίδιος ήταν πολύ υπέρ αυτής της συνάντησης. Η εικόνα που έλαβα ήταν ότι είχε πάει εξαιρετικά, αλλά το τι συνέβη μετά τη συνάντηση, από πλευράς Τουρκίας, μου είναι παντελώς αδύνατον να το ιχνηλατήσω, είπε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ακόμη ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά τις απεριόριστες ευκαιρίες που της έχουν δοθεί από την Αθήνα.

Ειδικότερα για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που περιλαμβάνει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, είπε ότι εγκλωβίζει σε συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο. Γιατί, αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά, να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς;

Τέλος, αναφέρθηκε στο δόγμα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν η αναλογία 7 προς 10 στα εξοπλιστικά (υπέρ της Τουρκίας). Πλέον, υπογράμμισε, αυτό έχει όχι απλώς ανατραπεί, αλλά έχει γίνει 10 προς 0 υπέρ της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: thracenews.gr