Το δικό του «μήνυμα» έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την διάρκεια ομιλίας του σε διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσαν ελληνικό και αλβανικό think tank, λέγοντας πως η παραπομπή της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αλβανία, αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι τέτοιου είδους διπλωματικές και πολιτικές συνεννοήσεις και διευθετήσεις διμερών ζητημάτων και προβλημάτων, θα πρέπει να «δείχνουν τον δρόμο», στο πλαίσιο δηλαδή του Δικαίου της Θάλασσας και των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας είπε πως: «Ελλάδα και Αλβανία ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς τους σχέσεις, με την απόφαση να παραπέμψουν την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του,  στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με το Open Society Foundation Albania (OSFA), με αντικείμενο τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις «Albania and Greece Relations: what do citizens think».

Το «μήνυμα» Δένδια

«Αυτή η απόφαση είναι υποδειγματική για το πώς μπορούν να επιλυθούν σημαντικά ζητήματα όταν και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη επικεντρώνονται στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και στις σχέσεις καλής γειτονίας» ανέφερε, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, ο Νίκος Δένδιας.

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, καθώς και στη συμβολή της ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, καθώς και των Αλβανών πολιτών που ζουν και ευημερούν στην Ελλάδα, στη δημιουργία μιας σταθερής γέφυρας φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ενώ έκανε ακόμα μνεία στη δωρεά 20.000 εμβολίων για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Intime News

Πηγή: onalert.gr